Łosoś w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Do przygotowania dania użyłam łososia MOWI, którego fantastyczny kolor i doskonały smak zasługuje na szczyptę „luksusu” czyli szafran. To był bardzo dobry wybór bo tak przygotowany łosoś dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki na sos szafranowy:
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki szafranowych nitek
Składniki na sałatkę z zielonych warzyw:
- 1 mała cukinia
- 6-8 zielonych szparagów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 1 szczypta płatków chili
Dodatkowo:
- 1 opakowanie łososia MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie sałatki z zielonych warzyw:
Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Podsmażamy szparagi pokrojone w na pół. Po ok. 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną wzdłuż w cienkie plastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Smażymy aż warzywa będą miękkie ale nadal chrupiące.
Przygotowanie sosu szafranowego:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka chwil i zalewamy białym winem. Dodajemy szafran i gotujemy aż wino odparuje o połowę. Na koniec dodajemy masło, energicznie mieszamy aż otrzymamy kremowy sos. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie łososia:
W międzyczasie jak przygotowujemy sos na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Łososia dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ryby smażymy na rozgrzanej oliwie skóra do dołu przez około 5-7 minut z każdej strony – czas smażenie uzależniony jest od grubości/wielkości filetów.
Na talerzach układamy podsmażone warzywa, następnie nalewamy sos, a na sos kładziemy usmażonego łososia.
Gotowe danie możemy udekorować ulubionymi ziołami.
Smacznego!