Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Łosoś w sosie szafranowym
Łosoś w sosie szafranowym
  • Łosoś w sosie szafranowym

Łosoś w sosie szafranowym to niebanalne i pyszne połączenie. Do przygotowania dania użyłam łososia MOWI, którego fantastyczny kolor i doskonały smak zasługuje na szczyptę „luksusu” czyli szafran. To był bardzo dobry wybór bo tak przygotowany łosoś dosłownie rozpływa się w ustach.

Łosoś w sosie szafranowym

Składniki na sos szafranowy:

  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki szafranowych nitek

Składniki na sałatkę z zielonych warzyw:

  • 1 mała cukinia
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 szczypta płatków chili

Dodatkowo:

Łosoś w sosie szafranowym
Łosoś w sosie szafranowym

Przygotowanie sałatki z zielonych warzyw:

Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Podsmażamy szparagi pokrojone w na pół. Po ok. 5 minutach dodajemy cukinię pokrojoną wzdłuż w cienkie plastry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i płatkami chili. Smażymy aż warzywa będą miękkie ale nadal chrupiące.

Łosoś w sosie szafranowym

Przygotowanie sosu szafranowego:

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka chwil i zalewamy białym winem. Dodajemy szafran i gotujemy aż wino odparuje o połowę. Na koniec dodajemy masło, energicznie mieszamy aż otrzymamy kremowy sos. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Łosoś w sosie szafranowym

Przygotowanie łososia:

W międzyczasie jak przygotowujemy sos na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Łososia dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane ryby smażymy na rozgrzanej oliwie skóra do dołu przez około 5-7 minut z każdej strony – czas smażenie uzależniony jest od grubości/wielkości filetów.

Na talerzach układamy podsmażone warzywa, następnie nalewamy sos, a na sos kładziemy usmażonego łososia.

Gotowe danie możemy udekorować ulubionymi ziołami.

Smacznego!

Łosoś w sosie szafranowym
Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź