Makaron Bavette ze szparagami i krewetkami to smak prawdziwej wiosny! Pesto przygotowane ze szparagów zachwyca delikatnym smakiem. Połączone z krewetkami z dodatkiem czosnku i chili tworzy duet idealny!
Składniki na dwie porcje:
- 250 g makaronu Bavette Barilla
- 250 g zielonych szparagów
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 + 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150-200 ml wody w której gotowaliśmy makaron
- sól
- pieprz
- parmezan do posypania
Składniki do przygotowanie krewetek:
- ok. 10-12 dużych krewetek
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szparagi myjemy i osuszamy. Zielonych szaragów nie musimy obierać. Następnie usuwamy (obcinamy/odrywamy) zdrewniałe końcówki (ok. 1/3 długości szparaga), łodyżki drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Szalotki drobno siekamy i podsmażamy, następnie dodajemy posiekane łodyżki szparagów i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy aż szparagi będą miękkie, w razie potrzeby można dodać 2 łyżki wody.
Makaron Bavette gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy i odstawiamy.
Do podsmażonej szalotki i łodyżek ze szparagów dodajemy ok. 200 ml wody, w której gotowaliśmy makaron i całość miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i oliwę i smażymy pozostałą część szparagów ok. 7 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
Krewetki myjemy i usuwamy głowy. Następnie delikatnie podważamy poszczególne kawałki pancerza i zdejmujemy je po czym usuwamy odnóża, delikatnie je pociągając.
Na koniec nacinamy krewetki nożem wzdłuż zewnętrznej krawędzi (na grzbiecie) i wewnętrznej (na brzuchu) i usuwamy ciemną żyłkę (jelito). Jeszcze raz dokładnie płuczemy krewetki. Jeśli macie świeże krewetki można je też usmażyć w pancerzach.
Papryczkę i 2 ząbki czosnku drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy papryczkę i czosnek i przesmażamy kilka chwil. Na koniec dodajemy krewetki i smażymy ok. 4 minut, doprawiamy solą. Patelnie zdejmujemy z ognia, krewetki posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy przygotowaną pastę/pesto ze szparagów. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowany makaron i podsmażone szparagi. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy kilka chwil.
Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Justyna
Written on 9 czerwca 2017
idealnie! moje ulubione smaki 😀
codojedzenia
Written on 11 czerwca 2017
Uwielbiam makaron i te nazwy…ciekawe co jeszcze Włosi wymyślą?
Asia
Written on 14 czerwca 2017
Świetny wpis. Zawsze myślałam że takie dania są bardzo trudne w przygotowaniu. Ty mi pokazałaś jak bardzo się myliłam. Dzięki 🙂
Kuchnia Marty
Written on 19 czerwca 2017
cieszę się, że przepis się spodobał
Sushi Bemowo
Written on 6 lipca 2017
Wygląda N I E S A M O W I C I E 😀
Będziemy musieli spróbować! Dzięki 🙂
Kuchnia Marty
Written on 17 lipca 2017
Mam nadzieję, że będzie smakować!