Błyskawiczny makaron z bazyliowym pesto brokułem i groszkiem to idealna propozycja na obiad lub ciepłą kolacje. Aromatyczne, kolorowe i pyszne danie, które przygotujecie w 20 minut!
Składniki na dwie porcje:
- 250 g makaronu użyłam Bavette Barilla
- 250 g brokuła (ok. ½ sztuki)
- 150 g zielonego groszku
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwą
- 30 g orzechów włoskich
- 100 g pesto z bazylii (przepis na domowe pesto znajdziesz TUTAJ)
- sól
- pieprz
- 3 łyżki tartego parmezanu
Dodatkowo:
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Brokuły dzielimy na małe różyczki i razem z zielonym groszkiem blanszujemy ok. 1-2 minut. Następnie szybko schładzamy warzywa w misce z wodą i lodem. Odcedzamy na sicie.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwa. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekane orzechy i podsmażamy kilka chwil. Następnie dodajemy posiekany czosnek, brokuły i zielony groszek, podsmażamy. Wszystko zalewamy śmietanką, dodajemy pesto z bazylii i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy tartym parmezanem.
Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
era
Written on 15 sierpnia 2016
Te danie musi być bardzo dobre. Sama też uwielbiam makarony i wymyślam co raz nowe przepisy. Makaron kupuję zazwyczaj primo gusto, to włoski makaron dobrej jakości, od tego zależy udany posiłek 😉 Na pewno przy najbliższej okazji wypróbuję ten przepis.