Makaron chiński z krewetkami to szybkie i pyszne danie dla osób poszukujących egzotycznych smaków. Makaron typu Chow Mein jest bardzo łatwy w przygotowaniu, zazwyczaj wystarczy zalać go tylko wrzątkiem i odczekać kilka minut. Delikatne krewetki idealnie komponują się z sosem ostrygowym tworząc niepowtarzalny smak! Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 300 g chińskiego makaronu (użyłam Makaron chiński, jajeczny 500g Long Life)
- 350-400 g krewetek świeżych lub mrożonych
- 1-2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kiełków fasoli mung
- 100 g groszku cukrowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę wydrążamy, usuwany pestki i kroimy w plasterki. Na patelni albo w woku rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka minut marchewkę. Następnie dodajemy obrane, świeże krewetki (jeśli używamy mrożonych to trzeba je wcześniej rozmrozić) i smażymy ok. 4 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, groszek oraz paprykę. Całość smażymy 5 minut i dodajemy sos sojowy i ostrygowy. Dusimy ok. 2 minut.
W międzyczasie przygotowujemy makaron zgonie z instrukcją na opakowaniu. Ja swój zalałam wrzątkiem na kilka minut. Odcedzony makaron i odcedzone kiełki fasoli mung dodajemy do krewetek. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy ok. 1-2 minut. Podajemy od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
GoldSushi.pl
Written on 24 maja 2021
Uwielbiam chiński makaron, a w połączeniu z krewetkami może być to fajne i smaczne w połączeniu danie. Uwielbiam eksperymentować, to coś dla mnie.
4oze.pl
Written on 27 maja 2021
Już na sam widok się ślinię. Bardzo lubię krewetki, a w takim wydaniu mogą być jeszcze lepsze.
Wirtualne Biuro Nowogrodzka
Written on 28 maja 2021
Bardzo wykwintne i smaczne, polecam.
Wirtualne Biuro 360
Written on 29 maja 2021
Jadłem na zimno i jak dla mnie też bardzo smaczne.
MJProject
Written on 30 maja 2021
Często ze znajomymi pichcimy krewetki, ale w takim wydaniu jeszcze nie smakowaliśmy, więc spróbujemy na pewno.
Kuchnia Marty
Written on 7 czerwca 2021
Super!
Odlotowelampy
Written on 2 sierpnia 2021
jeszcze nigdy nie robiłam krewetek, ale to danie tak pięknie wygląda, że chyba czas to zrobić po raz pierwszy. Danie będzie na pewno smaczne, bo już nie pierwszy raz korzystam z twojego przepisu.
Dzięki!
Maria
Written on 26 sierpnia 2021
wypróbuje ten przepis dziękuje:)
Monia
Written on 17 stycznia 2022
Lecę robić i ja
Daniel
Written on 3 marca 2022
Coś pysznego. Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza z krewetkami. Osobiście dodał bym odrobinę świeżej papryki chilli żeby podbić ostrość 🙂
Mikołaj
Written on 29 marca 2022
Coś cudownego. Sam muszę przygotować. Bardzo dziękuje za przepis.