Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska tzw. street food. Jest to dość pikantne danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Ostry, wyrazisty sos z dodatkiem makaronu i chrupiącego mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego na pewno zasmakuje miłośnikom ostrzejszych smaków. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Mają tam naprawdę bardzo bogatą ofertę rożnych ciekawych produktów w przystępnych cenach.
Składniki na sos:
UWAGA! Często korzystam z gotowego sosu – Sos Sichuan Spicy Noodle – bo tak jest znacznie szybciej i wygodniej
- 3 łyżki sosu Sichuan Spicy Noodle
Jeśli chcecie przygotować sos samodzielnie poniżej lista składników:
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego uprażonego i zmiażdżonego w moździerzu
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju chili
- 50 ml oleju arachidowego
- 1/2 szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron (opcja jeżeli chcemy mieć łagodniejszy i rzadszy sos)
Składniki na mięsną posypkę:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- ½ łyżeczki płatków chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego całe ziarna
- 150-200 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
Dodatkowo:
- 200 g makaronu chińskiego pszennego użyłam Makaron cienki Udon
- 1 kapusta pak choi
- 1 garść groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 garść posiekanej świeżej dymki
- opcjonalnie 1 garść uprażonych orzeszków ziemnych
Przygotowanie mięsnej posypki:
W woku lub na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy pieprz syczuański i płatki chili i smażymy kilka chwil. Następnie dodajemy mięso mielone, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy od czasu do czasu mieszając aż mięso zrobi się chrupiące.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy.
Na patelni lub w woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego i podsmażamy pak choi podzieloną na mniejsze części i groszek cukrowy. Gdy kapusta zmięknie dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy całość kilka chwil i przekładamy na talerz.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pamiętajmy, by zostawić ok. ½ szklanki wody.
Przed podaniem podgrzewamy sos – gotowy lub przygotowany zgodnie z przepisem. Jeśli chcemy łagodniejszy smak sosu dodajemy do niego odrobinę wody, w której gotowaliśmy makaron.
Podgrzany sos wylewamy na dno miseczek, następnie nakładamy makaron, podsmażoną kapustę pak choi i groszek cukrowy. Na koniec nakładamy posypkę z mielonego mięsa. Danie posypujemy posiekanymi, prażonymi orzechami ziemnymi i posiekaną dymką. Przed podaniem dokładnie mieszamy wszystkie składniki pałeczkami.
Smacznego!