Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron Dan Dan
Makaron Dan Dan
  • Makaron Dan Dan

Makaron Dan Dan to słynna syczuańska uliczna przekąska tzw. street food. Jest to dość pikantne danie o wyjątkowym smaku i aromacie. Ostry, wyrazisty sos z dodatkiem makaronu i chrupiącego mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego na pewno zasmakuje miłośnikom ostrzejszych smaków. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Mają tam naprawdę bardzo bogatą ofertę rożnych ciekawych produktów w przystępnych cenach.

3454 - Makaron Dan Dan

Składniki na sos:

UWAGA! Często korzystam z gotowego sosu – Sos Sichuan Spicy Noodle – bo tak jest znacznie szybciej i wygodniej

Jeśli chcecie przygotować sos samodzielnie poniżej lista składników:

  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego uprażonego i zmiażdżonego w moździerzu
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju chili
  • 50 ml oleju arachidowego
  • 1/2 szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron (opcja jeżeli chcemy mieć łagodniejszy i rzadszy sos)

Składniki na mięsną posypkę:

  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego całe ziarna
  • 150-200 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte

Dodatkowo:

  • 200 g makaronu chińskiego pszennego użyłam Makaron cienki Udon
  • 1 kapusta pak choi
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 garść posiekanej świeżej dymki
  • opcjonalnie 1 garść uprażonych orzeszków ziemnych

3456 - Makaron Dan Dan

Przygotowanie mięsnej posypki:

W woku lub na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy pieprz syczuański i płatki chili i smażymy kilka chwil. Następnie dodajemy mięso mielone, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy od czasu do czasu mieszając aż mięso zrobi się chrupiące.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy.

Na patelni lub w woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju arachidowego i podsmażamy pak choi podzieloną na mniejsze części i groszek cukrowy. Gdy kapusta zmięknie dodajemy przeciśnięty czosnek, smażymy całość kilka chwil i przekładamy na talerz.

3466 - Makaron Dan Dan

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przy odcedzaniu pamiętajmy, by zostawić ok. ½ szklanki wody.

Przed podaniem podgrzewamy sos – gotowy lub przygotowany zgodnie z przepisem. Jeśli chcemy łagodniejszy smak sosu dodajemy do niego odrobinę wody, w której gotowaliśmy makaron.

Podgrzany sos wylewamy na dno miseczek, następnie nakładamy makaron, podsmażoną kapustę pak choi i groszek cukrowy. Na koniec nakładamy posypkę z mielonego mięsa. Danie posypujemy posiekanymi, prażonymi orzechami ziemnymi i posiekaną dymką. Przed podaniem dokładnie mieszamy wszystkie składniki pałeczkami.

Smacznego!

3472 - Makaron Dan Dan

3561 - Makaron Dan Dan

 

 

 

 

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź