Dziś zapraszam na niezawodny przepis na makaron nadziewany szpinakiem z sosem pomidorowym. Duże muszle pełne aromatycznego szpinaku połączonego z serem feta i suszonymi pomidorami w aromatycznym pomidorowym sosie to od wielu lat obowiązkowe danie na każdej, rodzinnej imprezie. Taki makaron nie tylko pięknie się prezentuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje! Nigdy mi się nie znudzi! Pudliszki inspirują!
Składniki na nadzienie:
- 500 g świeżego szpinaku
- 20 sztuk makaronu Conchiglioni Rigati (duże muszle)
- 80-100 g sera feta
- 3 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 suszone pomidory
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 70 ml wody
- 2 łyżki oleju
- pieprz
- opcjonalnie sól
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojów Pudliszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 ml bulionu warzywnego
- 50 g startego parmezanu
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy cebula się już zeszkli, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy kilka chwil i dodajemy pomidory z puszki oraz bulion wymieszamy z koncentratem. Zmniejszamy palnik i dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy parmezan, oregano i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Zdejmujemy z palnika.
Przygotowanie nadzienia:
Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy ok 2 minut krócej niż zaleca producent. Makaron ma być al dente. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy suszone pomidory i szpinak, zmniejszamy temperaturę smażenia (szpinak powinien się dusić) i zalewamy całość wodą wymieszaną z koncentratem. Dusimy co jakiś czas mieszając aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok. 2 minut i dodajemy pokruszony ser feta. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podgotowany makaron wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Muszle układamy w sosie pomidorowym. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 7 minut.
Przed podaniem możemy posypać tartym parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!
Aga
Written on 18 lipca 2019
te muszle wyglądają przepysznie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 22 lipca 2019
Są przepyszne! Polecam!
Daria - Analiza Smaku
Written on 25 lipca 2019
Ostatnio właśnie na takie miałam ochotę. Teraz to już na 100% zrobię! 🙂
Kuchnia Marty
Written on 26 lipca 2019
My też uwielbiamy to danie :).
Pozdrawiam