Makaron smażony z kurczakiem i jajkiem to ekspresowe danie kuchni azjatyckiej. Pyszne, sycące i proste w przygotowaniu. Możecie je dowolnie modyfikować dodając ulubione składniki np. grzyby lub cukrowy groszek. Większość produktów potrzebnych do przygotowania tego dania możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 200 g makaronu pszennego np. Udon w wersji cienkiej
- 400 g piersi (filet) z kurczaka
- 2 cebulki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 2 marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- ½ kapusty pekińskiej
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- 3 duże jajka
- pęczek posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją (ok. 3 minut.). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Cebulę i czosnek kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę i paprykę w słupki, a kurczaka w paseczki. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Rozgrzewamy wok lub patelnię i wlewamy olej. Podsmażamy ok. 2 minut cebulę i czosnek i dodajemy paprykę z marchewką. Smażymy 2-3 minuty, zgarniamy na bok i dodajemy kurczaka. Smażymy kolejne 4-5 minuty i wrzucamy kapustę. Smażymy aż kapusta zmięknie. Przesuwamy wszystko na bok woka/patelni i wbijamy jajka. Całość energicznie mieszamy, aż jajka się zetną. Dodajemy makaron i sos sojowy. Mieszamy i smażymy ok. 1 minuty. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!