Dziś zapraszam na przepyszny makaron z cukinią w sosie serowym. Bohaterem tego dania jest sos – niezwykle aromatyczny i intensywny. Przygotowany z najwyższej jakości serów z prawdziwym włoskim rodowodem.
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w unijnej kampanii „Tak smakuje Dolce Vita”, której celem jest edukacja i promowanie świadomości wśród konsumentów na temat lokalnych produktów oraz wyboru najwyższej jakości składników. Bohaterami kampanii są sery i to nie byle jakie, bo oryginalne z prawdziwie włoskim rodowodem:
• Gorgonzola DOP
• Asiago DOP
• Parmigiano Reggiano DOP
Celem akcji nie jest promocja konkretnych produktów ani marek lecz wyłącznie budowanie świadomości wśród konsumentów i promowaniu najlepszego smaku. Wybierając swój ulubiony ser warto zwrócić uwagę na Europejski System Certyfikacji, który jest drogowskazem w wyborze serów, produkowanych zgodnie z tradycyjnymi metodami i na danym rejonie geograficznym.
Dokładnie są to oznaczenia: CHNP – Chroniona Nazwa Pochodzenia i CHOG – Chroniony Obszar Geograficzny. Więcej informacji o kompani znajdziecie na stronie www.taksmakujedolcevita.pl
Składniki:
- 300 g ulubionego makaronu
- 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron
- 2 małe cukinie
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- 30 g tartego sera Parmigiano Reggiano DOP
- 30 g tartego sera Asiago Stagionato DOP
- 150 g wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1 garść świeżej bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż producent podaje na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy. (Pamiętajmy by odlać 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron!)
Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy jest już ładnie zarumieniony przekładamy go do miseczki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Cukinie w plasterki ok. 2 cm grubości.
Do tłuszczu wytopionego z boczku dodajemy oliwę i podsmażamy cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 3 minut.
Patelnię zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy śmietanę wymieszaną z serami i wodą, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy makaron i podsmażony boczek, dokładnie mieszamy i podgrzewamy kilka chwil. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego!