Sezon na grzyby ciągle trwa więc dziś zapraszam na obłędny makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem. To niezwykle proste danie zachwyci Was aromatem i smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
- 300-350 g świeżych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i borowiki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 250 g świeżego szpinaku
- 250-300 g ulubionego makaronu
- 50 g tartego sera parmezan lub dziugas
- 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente (ok. 1-2 minut krócej niż zaleca producent) we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy – pamiętajmy żeby odlać trochę wody i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła i oleju i podsmażamy na małym ogniu grzyby ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę masła i świeży szpinak. Podlewamy wodą, w której gotowaliśmy makaron i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Przed podaniem możemy posypać dodatkowo starym parmezanem lub serem dziugas.
Smacznego!