Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem
Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem
  • Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem

Sezon na grzyby ciągle trwa więc dziś zapraszam na obłędny makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem. To niezwykle proste danie zachwyci Was aromatem i smakiem. Jeśli szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad koniecznie wypróbujcie ten przepis.

4846.900 - Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem
Składniki:
  • 300-350 g świeżych grzybów leśnych u mnie podgrzybki i borowiki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250-300 g ulubionego makaronu
  • 50 g tartego sera parmezan lub dziugas
  • 100 ml wody, w której gotowaliśmy makaron
  • sól
  • pieprz
4877.900 - Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente (ok. 1-2 minut krócej niż zaleca producent) we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy – pamiętajmy żeby odlać trochę wody i odstawiamy na bok. Grzyby oczyszczamy i kroimy na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozpuszczamy jedną łyżkę masła i oleju i podsmażamy na małym ogniu grzyby ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy drugą łyżkę masła i świeży szpinak. Podlewamy wodą, w której gotowaliśmy makaron i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze.

Przed podaniem możemy posypać dodatkowo starym parmezanem lub serem dziugas.

Smacznego!

4853.900 - Makaron z grzybami leśnymi i szpinakiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź