Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym
Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym
  • Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym

Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym to idealny obiad dla zapracowanych. Wystarczy 20-30 minut i mamy przepyszne danie dla całej rodziny. Minimum pracy i maksimum smaku. Do przygotowania sosu użyłam zakuski, czyli pieczonej papryki pokrojonej w paski, zanurzonej w aromatycznej zalewie oraz bałkańskiej pasty warzywnej – lutenica, które możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.

7782 - Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym
Składniki:
7764 - Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym
Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent), a następnie odcedzamy i odlewamy ok. ½ szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron.

Oliwę rozpuszczamy na patelni, dodajmy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak się zarumieni dodajemy obie pasty (zakuska i lutenica) i wlewamy wodę, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i parmezan. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Podgrzewamy kilka minut i podajemy.

Smacznego!

7793 - Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym

WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA

logo 1 - Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym

 

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź