Makaron z kurczakiem i kremowym sosem paprykowym to idealny obiad dla zapracowanych. Wystarczy 20-30 minut i mamy przepyszne danie dla całej rodziny. Minimum pracy i maksimum smaku. Do przygotowania sosu użyłam zakuski, czyli pieczonej papryki pokrojonej w paski, zanurzonej w aromatycznej zalewie oraz bałkańskiej pasty warzywnej – lutenica, które możecie kupić w internetowym sklepie Kuchnie Świata.
Składniki:
- 350 g makaronu Tagliatelle (użyłam Makaron Tagliatelle 500g LORI)
- 500 fileta z kurczaka
- 1 słoiczek Zakuska z papryki pieczonej 290g Natureta
- 1 słoiczek Bałkańska Lutenica, pasta warzywna 300g Natureta
- 100-150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent), a następnie odcedzamy i odlewamy ok. ½ szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron.
Oliwę rozpuszczamy na patelni, dodajmy kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy kurczak się zarumieni dodajemy obie pasty (zakuska i lutenica) i wlewamy wodę, w której gotowaliśmy makaron. Mieszamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Po tym czasie dodajemy śmietankę i parmezan. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowany makaron. Podgrzewamy kilka minut i podajemy.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ KUCHNIE ŚWIATA