Dziś zapraszam na makaron z kurczakiem i sosem jogurtowym z wasabi i zielonym groszkiem. Ta propozycja zaciekawi w szczególności tych, którzy „dbają o linię”. Zamiast ciężkiego śmietanowego sosu przygotowałam lekki jogurtowy, a wasabi i ostra musztarda nadały wyraźnego posmaku daniu!
Składniki:
- 150 g makaronu (użyłam pappardelle)
- 2 filety z kurczaka
- 40 g rukoli
- sól
Składniki na sos jogurtowy:
- 350 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka pasty wasabi
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam rosyjskiej)
- pęczek koperku
- 3 łyżki listków tymianku
- 90 g zielonego groszku
- 15 g kaparów
- sól
- pieprz
Składniki na marynatę:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka kurkumy
- sól
- pieprz
Filety z kurczaka płuczemy oczyszczamy i kroimy w paseczki lub kostkę. Wkładamy do marynaty, mieszamy i chowamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej całą noc.
Zamarynowane mięso grillujemy przez ok. 20-25 minut.
Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy przełożyć go do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 30 minut.
Przygotowanie sosu:
W misce mieszamy jogurt, majonez, wasabi i musztardę. Zielony groszek gotujemy ok. 5 minut we wrzącej, posolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do sosu, podobnie jak tymianek i kapary. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.
Sos podgrzewamy na patelni.
WAŻNE! Trzeba robić to na jak najmniejszym płomieniu by jogurt się nie zważył i zagotował! Sos ma się tylko podgrzać!
Do sosu dodajemy kurczaka i mieszamy.
Ugotowany makaron łączymy z sosem.
Na talerzu układamy rukolę, na którą nakładamy makaron z sosem.
Smacznego!


