Dziś idealne danie dla zapracowanych! Wystarczy 20 minut i makaron z kurczakiem suszonymi pomidorami i szpinakiem zagości na Waszych talerzach. Do tego pyszny śmietanowo serowy sos z wyczuwalną nutką wędzonej papryki – obłęd!
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 8-10 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej mielonej papryki
- sól
- pieprz
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g tartego sera parmezan
- 250 g makaronu penne
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent). Masło i olej rozpuszczamy na patelni, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę oraz czerwoną paprykę, smażymy kilka minut. Po czym dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec zalewamy mięso śmietanką i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ser i zmniejszamy palnik. Dusimy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i szpinak. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Jaglusia
Written on 20 listopada 2016
Kocham połączenie szpinaku i suszonych pomidorów. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/
infopiek
Written on 20 sierpnia 2017
Jeszcze nigdy nie dodawałam suszonych pomidorów do szpinaku, ale muszę tego koniecznie spróbować 🙂
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2017
Polecam! Smak jest rewelacyjny!
Justyna
Written on 28 września 2017
MEGA PYSZNE! Pierwszy wyprobowany z Pani blogu przepis i strzal w 10!
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2017
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam
Monika
Written on 13 października 2017
Dzisiaj próbowałam. Nie lubię kurczaka więc zamienilam pierś z kurczaka na 200g boczku wędzonego porządnie wysmarzylam. Danie wyszło wyśmienite. Moje dodatkowo smacznie pachnie wedzonka
Pawel
Written on 3 grudnia 2017
Moje ulubione danie. Przepis mega 10/10
Kuchnia Marty
Written on 3 grudnia 2017
🙂 Cieszę się!
Ola
Written on 9 grudnia 2017
Pyyyychaaaaa
Kuchnia Marty
Written on 12 grudnia 2017
🙂
Hania
Written on 18 stycznia 2018
na ile porcji jest ten przepis ?
Kuchnia Marty
Written on 24 stycznia 2018
ok. 3-4 porcji 🙂
Marlena
Written on 5 lutego 2018
Cześć podoba mi się twój przepis! Właśnie go zrobilam spróbuje jutro w pracy czy smakował. Podzielić się z tobą wrażeniami?
Kuchnia Marty
Written on 5 lutego 2018
Oczywiście, że tak 🙂
stan
Written on 17 lutego 2018
Zrobiłem ściśle wg przepisu…
Gratuluję wyczucia 🙂 Pyszne !!!
Zagości na stałe w naszym domu.
Kuchnia Marty
Written on 19 lutego 2018
Bardzo dziękuję za uznanie 😛
Beata
Written on 7 marca 2018
Witam.czy uda się wersja odchudzona ze śmietaną 18%?Napaliłam się na dzisiejszy obiad a nie mam 30%.Beata.Pozdrawiam.
Kuchnia Marty
Written on 7 marca 2018
Jeśli to jest słodka śmietana 18% to możesz zamienić 🙂 Pozdrawiam
Beata
Written on 7 marca 2018
Dzięki.Pozdrawiam.
kasia
Written on 26 czerwca 2018
Ależ to wygląda pysznie.
Sławomir
Written on 15 sierpnia 2018
Dziś zrobiliśmy trochę odchudzoną wersję bez śmietanki . Też było pyszne 🙂
Kuchnia Marty
Written on 23 sierpnia 2018
🙂 Bardzo się cieszę!
Kinga
Written on 29 listopada 2018
pomidory suszone w oleju czy suche??
Kuchnia Marty
Written on 29 listopada 2018
Użyłam pomidorów w oleju
Basia
Written on 6 lutego 2020
Przepyszne. Skuszona smakiem dania w restauracji postanowilam odtworzyc to danie w domu. Rewelacja, z tym przepisem smakowalo lepiej niż w knajpie. Polecam
Kuchnia Marty
Written on 7 lutego 2020
Basiu, bardzo się cieszę i dziękuję za tak miłe słowa!
Jolanta Babicka
Written on 9 sierpnia 2020
Najlepsze danie z makaronem jaki w życiu jadłam. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 12 sierpnia 2020
Bardzo dziękuje!
kasia s
Written on 12 sierpnia 2020
Witam
A czy szpinak bez podsmażania dodać?
Kuchnia Marty
Written on 12 sierpnia 2020
Tak, bez podsmażania 🙂
Iga
Written on 26 września 2020
To danie jest obłędnie pyszne Dzisiaj na kolację będę je robić kolejny raz
Beata Durnaś
Written on 7 października 2020
Rewelacja ! Robiłam już 3 razy.
Kuchnia Marty
Written on 8 października 2020
Bardzo się cieszę
Jaco
Written on 2 listopada 2020
Pycha. Dzisiaj robię z czwarty raz to. Super. Masz jakies fajne przepisy jeszcze?
Natalia
Written on 10 grudnia 2021
Czy można użyć grana padano zamiast parmezanu?
Kuchnia Marty
Written on 10 grudnia 2021
Oczywiście, że tak!
Ryszard Helm
Written on 14 stycznia 2022
Dzień dobry
szukam przepisu na makaron z wędzonym kurczakiem ( pierś ) i przypadkowo wpadłem tutaj 😉 . Czy wędzony filet kurczaka będzie pasował do tego przepisu ?
udanego dnia życzę 😉
Kuchnia Marty
Written on 14 stycznia 2022
Witam, Oczywiście można użyć wędzonego kurczaka! Pozdrawiam serdecznie
głodna i napalona
Written on 27 stycznia 2022
pani marto teraz mam jeszcze jeden problem na głowie, nie mogę się doczekać aż dane mi będzie przyrządzić pani danie.
Kuchnia Marty
Written on 28 stycznia 2022
Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie!
Joanna
Written on 3 marca 2022
Najlepszy makaron jaki miałam okazję robić, doskonałe połączenie suszonych pomidorów ze świeżym szpinakiem. Uwielbiaaam! Ten przepis ląduje u mnie na pierwszej stronie przepiśnika! Dziękuję Pani.
Kuchnia Marty
Written on 10 marca 2022
Bardzo się cieszę, że danie smakowało!
Adrianna
Written on 13 kwietnia 2022
Pychota! Polecam
Kuchnia Marty
Written on 8 maja 2022
dziękuję
Kasia Z
Written on 17 maja 2022
Ale to jest dobre! Parmezan i wędzona papryka robią robotę 🙂