Dziś idealne danie dla zapracowanych! Wystarczy 20 minut i makaron z kurczakiem suszonymi pomidorami i szpinakiem zagości na Waszych talerzach. Do tego pyszny śmietanowo serowy sos z wyczuwalną nutką wędzonej papryki – obłęd!
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 8-10 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej mielonej papryki
- sól
- pieprz
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g tartego sera parmezan
- 250 g makaronu penne
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent). Masło i olej rozpuszczamy na patelni, dodajmy cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę oraz czerwoną paprykę, smażymy kilka minut. Po czym dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na koniec zalewamy mięso śmietanką i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ser i zmniejszamy palnik. Dusimy na wolnym ogniu aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy ugotowany makaron i szpinak. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Jaglusia
Written on 20 listopada 2016
Kocham połączenie szpinaku i suszonych pomidorów. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/20/zapiekanka-ryzowa-z-brokulami-cukinia-i-selerem-naciowym/
infopiek
Written on 20 sierpnia 2017
Jeszcze nigdy nie dodawałam suszonych pomidorów do szpinaku, ale muszę tego koniecznie spróbować 🙂
Kuchnia Marty
Written on 21 sierpnia 2017
Polecam! Smak jest rewelacyjny!
Justyna
Written on 28 września 2017
MEGA PYSZNE! Pierwszy wyprobowany z Pani blogu przepis i strzal w 10!
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2017
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam
Monika
Written on 13 października 2017
Dzisiaj próbowałam. Nie lubię kurczaka więc zamienilam pierś z kurczaka na 200g boczku wędzonego porządnie wysmarzylam. Danie wyszło wyśmienite. Moje dodatkowo smacznie pachnie wedzonka
Pawel
Written on 3 grudnia 2017
Moje ulubione danie. Przepis mega 10/10
Kuchnia Marty
Written on 3 grudnia 2017
🙂 Cieszę się!
Ola
Written on 9 grudnia 2017
Pyyyychaaaaa
Kuchnia Marty
Written on 12 grudnia 2017
🙂
Hania
Written on 18 stycznia 2018
na ile porcji jest ten przepis ?
Kuchnia Marty
Written on 24 stycznia 2018
ok. 3-4 porcji 🙂
Marlena
Written on 5 lutego 2018
Cześć podoba mi się twój przepis! Właśnie go zrobilam spróbuje jutro w pracy czy smakował. Podzielić się z tobą wrażeniami?
Kuchnia Marty
Written on 5 lutego 2018
Oczywiście, że tak 🙂
stan
Written on 17 lutego 2018
Zrobiłem ściśle wg przepisu…
Gratuluję wyczucia 🙂 Pyszne !!!
Zagości na stałe w naszym domu.
Kuchnia Marty
Written on 19 lutego 2018
Bardzo dziękuję za uznanie 😛
Beata
Written on 7 marca 2018
Witam.czy uda się wersja odchudzona ze śmietaną 18%?Napaliłam się na dzisiejszy obiad a nie mam 30%.Beata.Pozdrawiam.
Kuchnia Marty
Written on 7 marca 2018
Jeśli to jest słodka śmietana 18% to możesz zamienić 🙂 Pozdrawiam
Beata
Written on 7 marca 2018
Dzięki.Pozdrawiam.
kasia
Written on 26 czerwca 2018
Ależ to wygląda pysznie.
Sławomir
Written on 15 sierpnia 2018
Dziś zrobiliśmy trochę odchudzoną wersję bez śmietanki . Też było pyszne 🙂
Kuchnia Marty
Written on 23 sierpnia 2018
🙂 Bardzo się cieszę!
Kinga
Written on 29 listopada 2018
pomidory suszone w oleju czy suche??
Kuchnia Marty
Written on 29 listopada 2018
Użyłam pomidorów w oleju
Basia
Written on 6 lutego 2020
Przepyszne. Skuszona smakiem dania w restauracji postanowilam odtworzyc to danie w domu. Rewelacja, z tym przepisem smakowalo lepiej niż w knajpie. Polecam
Kuchnia Marty
Written on 7 lutego 2020
Basiu, bardzo się cieszę i dziękuję za tak miłe słowa!
Jolanta Babicka
Written on 9 sierpnia 2020
Najlepsze danie z makaronem jaki w życiu jadłam. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 12 sierpnia 2020
Bardzo dziękuje!
kasia s
Written on 12 sierpnia 2020
Witam
A czy szpinak bez podsmażania dodać?
Kuchnia Marty
Written on 12 sierpnia 2020
Tak, bez podsmażania 🙂
Iga
Written on 26 września 2020
To danie jest obłędnie pyszne Dzisiaj na kolację będę je robić kolejny raz
Beata Durnaś
Written on 7 października 2020
Rewelacja ! Robiłam już 3 razy.
Kuchnia Marty
Written on 8 października 2020
Bardzo się cieszę
Jaco
Written on 2 listopada 2020
Pycha. Dzisiaj robię z czwarty raz to. Super. Masz jakies fajne przepisy jeszcze?