Kurki uchodzą za jedne z najsmaczniejszych i najdelikatniejszych grzybów. Makaron z kurkami to propozycja na szybki i prosty obiad. Mimo iż to danie nie jest wyrafinowane nie można mu odmówić intensywnego smaku i aromatu. Jestem pewna, że miłośnicy grzybów i nie tylko, je pokochają!
Składniki na 2-3 porcje:
- 250 g makaronu dowolnego
- 1-2 łyżki masła
- 200 g świeżych kurek
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ok. 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki tartego sera parmezan
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej oczyszczone kurki – duże grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy kilka minut aż grzyby będą miękkie po czym wlewamy śmietankę. Do sosu dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka chwil. Na koniec do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
ciastovelove
Written on 1 września 2016
Super przepis 🙂 sezon na grzyby się zaczął, więc można gotować 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/ 🙂
Paprica
Written on 5 września 2016
Robiłam ostatnio podobne danie dla moich gości weganów. Miało być oczywiście zdrowo i roślinnie więc wzięłam makaron pełnoziarnisty czaniecki i śmietanę ryżową zamiast zwykłej. Pominęłam parmezan a kurki smażyłam na oliwie, nie na maśle, ale całość i tak wyszła całkiem smacznie. Kolejną wersję już robię dla siebie według Twojego przepisu. Co sądzisz o zastąpieniu śmietany mascarpone, żeby było bardziej kremowo?
Kuchnia Marty
Written on 5 września 2016
Paprica, zamiast śmietanki można dodać mascarpone!