Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z oscypkiem i boczkiem
3
Makaron z oscypkiem i boczkiem
  • Makaron z oscypkiem i boczkiem

Makaron z oscypkiem i boczkiem lub jak ktoś woli makaron po góralsku to obłędne w smaku danie, które jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Taki makaron szczególnie polecam miłośnikom góralskiego jedzenia.

9758 - Makaron z oscypkiem i boczkiem
Składnik:
  • 300 g ulubionego makaronu
  • 250 surowego wędzonego boczku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g twardego oscypka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • sól
9772 - Makaron z oscypkiem i boczkiem

9739 - Makaron z oscypkiem i boczkiem

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent), a następnie odcedzamy i odlewamy ok. ½ szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron.

Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli z wytopionego boczku jest mało tłuszczu możemy dodać łyżkę oleju. Smażymy aż boczek i cebula się zarumienią. Po tym czasie wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Na koniec dodajemy starty na małych oczkach oscypek, ugotowany makaron oraz odłożoną wodę, w której się gotował makaron. Podgrzewamy i delikatnie mieszamy aż sos zgęstniej. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

9733 - Makaron z oscypkiem i boczkiem

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź