Makaron z oscypkiem i boczkiem lub jak ktoś woli makaron po góralsku to obłędne w smaku danie, które jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Taki makaron szczególnie polecam miłośnikom góralskiego jedzenia.
Składnik:
- 300 g ulubionego makaronu
- 250 surowego wędzonego boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju
- 150 g twardego oscypka
- 150 ml śmietanki 30%
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent), a następnie odcedzamy i odlewamy ok. ½ szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron.
Na patelni wytapiamy/podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli z wytopionego boczku jest mało tłuszczu możemy dodać łyżkę oleju. Smażymy aż boczek i cebula się zarumienią. Po tym czasie wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Na koniec dodajemy starty na małych oczkach oscypek, ugotowany makaron oraz odłożoną wodę, w której się gotował makaron. Podgrzewamy i delikatnie mieszamy aż sos zgęstniej. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Robert
Written on 4 lutego 2022
Boczek i oscypek to chyba moje ulubione połączenie. Obłędny makaron, polecam
Świeżo palona
Written on 11 lutego 2022
Uwielbiam makaron i oscypki ale nigdy nie przyszło mi na myśl aby je połączyć, z miłą chęcią spróbuje tego przepisu
Fryzjer
Written on 12 lutego 2022
Uwielbiam makarony w każdej postaci, a to danie szczególnie polecam.
wiktor
Written on 13 lipca 2022
oo musze koniecznie spróbować, dotychczasowo makaron ze szpinakiem i kurczakiem sprawial, zee byłem w niebie 😀