Szukacie pomysłu na szybki i niedrogi obiad? Koniecznie przygotujcie Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem. Niby proste danie ale gwarantuję, że zaskoczy Was smakiem i aromatem! Jeśli nie przepadacie za boczkiem można zastąpić go np. szynką prosciutto lub przygotować wersję bez mięsa! Wtedy zachęcam do podsmażenia ok. 1 garści orzechów nerkowca i dodania ich do makaronu!
Składniki:
- 1 mały kalafior lub ½ dużego
- 2-3 suszone pomidory
- 4-5 ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
- 200 g wędzonego surowego boczku pokrojonego w kostkę
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 250 g drobnego makaronu
- 100 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kalafior dzielimy na mniejsze części/różyczki, smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i układamy w naczyniu. Zapiekamy ok. 20 minut.
Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent). Odbieramy ok. 1 chochelki wody, w której gotowaliśmy makaron, a makaron odcedzamy.
Na patelni wytapiamy boczek. Gdy się ładnie zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wędzoną paprykę i drobno pokrojone suszone pomidory. Smażymy wszystko kilka chwil i dodajemy podpieczonego kalafiora, szpinak i makaron. Zalewamy odłożoną wodą, w której gotowaliśmy makaron i dodajemy parmezan. Gotujemy aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
Smacznego!