Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem
Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem
  • Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem

Szukacie pomysłu na szybki i niedrogi obiad? Koniecznie przygotujcie Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem. Niby proste danie ale gwarantuję, że zaskoczy Was smakiem i aromatem! Jeśli nie przepadacie za boczkiem można zastąpić go np. szynką prosciutto lub przygotować wersję bez mięsa! Wtedy zachęcam do podsmażenia ok. 1 garści orzechów nerkowca i dodania ich do makaronu!

Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem

Składniki:

  • 1 mały kalafior lub ½ dużego
  • 2-3 suszone pomidory
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 200 g wędzonego surowego boczku pokrojonego w kostkę
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 250 g drobnego makaronu
  • 100 g tartego parmezanu

Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kalafior dzielimy na mniejsze części/różyczki, smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i układamy w naczyniu. Zapiekamy ok. 20 minut.

Makaron gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie (ok. 2 minut krócej niż zaleca producent). Odbieramy ok. 1 chochelki wody, w której gotowaliśmy makaron, a makaron odcedzamy.

Na patelni wytapiamy boczek. Gdy się ładnie zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, wędzoną paprykę i drobno pokrojone suszone pomidory. Smażymy wszystko kilka chwil i dodajemy podpieczonego kalafiora, szpinak i makaron. Zalewamy odłożoną wodą, w której gotowaliśmy makaron i dodajemy parmezan. Gotujemy aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.

Smacznego!

Makaron z pieczonym kalafiorem i szpinakiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź