„Przez żołądek do serca” to powiedzenie stare jak świat, jednak ciągle znajduje swoje potwierdzenie w rzeczywistości. To również hasło przewodnie nowego konkursu organizowanego przez markę Oak View, w którym możecie wygrać mnóstwo wspaniałych nagród!
Wystarczy wejść na stronę http://www.konkursoakview.pl/ i zdradzić swój przepis na romantyczną kolację!
Spieszcie się! Konkurs trwa do dnia 06.07.2018!
Tymczasem chcę podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na makaron z sosem pomidorowym i bakłażanem. To danie to idealna propozycja na romantyczną kolację w stylu włoskim. Lekkie, aromatyczne i proste! Minimum składników, maksimum smaku. Koniecznie pamiętajcie też o winie, które znacząco poprawia smak dania i rozluźnia atmosferę. My zdecydowaliśmy się na czerwone półwytrawne wino Oak View, które idealnie pasuje do makaronów.
Składniki:
- 300 g makaronu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów lub 500 g świeżych pomidorów
- ½ papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- ½ bakłażana
- 60 g czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
- tarty ser parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną ostrą papryczkę i słodką mieloną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut po czym dodajemy bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Całość smażymy 3-4 minuty i zalewamy pomidorami z puszki – w sezonie można użyć świeżych pomidorów. Dusimy aż nadmiar płynów odparuje. Sos doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy oliwki, odcedzony makaron i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Mam nadzieję, że przepis się Wam spodoba i weźmiecie udział w konkursie.