Dziś mam dla Was przepis na Makaron z wędzoną szynką i zielonymi warzywami w sosie serowym. Doskonale wiem, że tak jak ja uwielbiacie takie proste.. szybkie i przede wszystkim pyszne dania! Pamiętajcie, że sekretem tego dania jest dobrej jakości szynka! Ja wybrałam Szynkę Wędzoną od ZM Henryk Kania. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna. Polecam.
Składniki:
- 300 g ulubionego makaronu
- 150 g Szynki Wędzonej od ZM Henryk Kania
- 2 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 100 g cukrowego groszku
- 100 g świeżego szpinaku
- 150 ml śmietany 30%
- 100 ml bulionu warzywnego
- 100 g startego twardego sera np. parmezan
- pieprz
- sól
- świeża natka pietruszki lub inne świeże zioła do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente, ok. 2 minut krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy szynkę wędzoną pokrojoną w paseczki. Gdy szynka się lekko zarumieni dodajemy cukrowy groszek. Smażymy ok. 3 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy kilka chwil i zalewamy śmietanką połączoną z bulionem. Na koniec dodajemy starty ser, zmniejszamy palnik i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy kilka chwil.
Makaron z wędzoną szynką i zielonymi warzywami przed podaniem posypujemy świeżymi, posiekanymi ziołami.
Smacznego!