Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym to pomysł na zdrowy i szybki obiad. Danie inspirowane kuchnią azjatycką, jest niezwykle aromatyczne i kolorowe. Wyjątkowy smak zawdzięcza kompozycji naturalnych składników zawartych w nowej serii przypraw Vegeta Natur www.vegeta.pl. Jeśli lubicie takie orientalne smaki to gwarantuję Wam, że to danie będzie Waszym ulubionym.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Składniki do przygotowania wieprzowiny:
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z Czosnkiem
- ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur Pikantna z Chili
- pieprz
- sól
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na sos:
- 75 ml sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur Pikantna z Chili
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z Czosnkiem
- 1 cebula dymka
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2-3 kolorowe papryki (np. czerwona, zielona, żółta)
- 250 g groszku cukrowego
- 1 marchewka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- 1 spora garść orzechów nerkowca
- 1 opakowanie makaronu ryżowego/sojowego szeroki
Przygotowanie wieprzowiny:
Polędwicę kroimy w cienkie paseczki. W miseczce łączymy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem oraz ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur Pikantna z Chili. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 20 minut.
Przygotowanie sosu:
Cebulę dymkę siekamy w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy na sicie.
Marchewkę i papryki kroimy w słupki. Cebule w pióra.
W woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju (można użyć też patelni). Kiedy olej się rozgrzeje dodajemy mięso, smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy w woka i odkładamy na bok.
Do woka dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, smażymy ok. 2 minut i dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki. Smażymy kolejne 2 minuty i dodajemy papryki – smażymy 1 minutę i dodajemy cukrowy groszek i orzechy nerkowca. Całość smażymy ok. 2 minut i zalewamy przygotowanym sosem.
W kubeczku mieszamy 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami wody.
Mieszaninę dodajemy do warzyw i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu z warzywami dodajemy podsmażoną wieprzowinę i makaron. Dokładnie mieszamy i dusimy całość kilka minut.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Anna
Written on 14 stycznia 2019
Wieprzowina z tego przepisu jest przekozacka. Najlepsza jaką miałam okazję jeść. Ten element skopiuję sobie do wielu innych dań, genialne! Pozdrawiam i życzę ci miłego dnia 🙂
Kuchnia Marty
Written on 15 stycznia 2019
Anno, bardzo się cieszę, że wieprzowinka smakowała! Pozdrawiam