Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym
2
Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym
  • Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym to pomysł na zdrowy i szybki obiad. Danie inspirowane kuchnią azjatycką, jest niezwykle aromatyczne i kolorowe. Wyjątkowy smak zawdzięcza kompozycji naturalnych składników zawartych w nowej serii przypraw Vegeta Natur www.vegeta.pl. Jeśli lubicie takie orientalne smaki to gwarantuję Wam, że to danie będzie Waszym ulubionym.
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

Składniki do przygotowania wieprzowiny:

Składniki na sos:

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2-3 kolorowe papryki (np. czerwona, zielona, żółta)
  • 250 g groszku cukrowego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki wody
  • 1 spora garść orzechów nerkowca
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego/sojowego szeroki
Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

Przygotowanie wieprzowiny:

Polędwicę kroimy w cienkie paseczki. W miseczce łączymy 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem oraz ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur Pikantna z Chili. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 20 minut.

Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

Przygotowanie sosu:

Cebulę dymkę siekamy w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i dokładnie mieszamy.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy na sicie.

Marchewkę i papryki kroimy w słupki. Cebule w pióra.

W woku podgrzewamy 1 łyżkę oleju (można użyć też patelni). Kiedy olej się rozgrzeje dodajemy mięso, smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy w woka i odkładamy na bok.

Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

Do woka dodajemy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, smażymy ok. 2 minut i dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki. Smażymy kolejne 2 minuty i dodajemy papryki – smażymy 1 minutę i dodajemy cukrowy groszek i orzechy nerkowca. Całość smażymy ok. 2 minut i zalewamy przygotowanym sosem.

Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym

W kubeczku mieszamy 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 3 łyżkami wody.

Mieszaninę dodajemy do warzyw i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu z warzywami dodajemy podsmażoną wieprzowinę i makaron. Dokładnie mieszamy i dusimy całość kilka minut.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Makaron z wieprzowiną i groszkiem cukrowym
Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Anna

    Written on 14 stycznia 2019

    Wieprzowina z tego przepisu jest przekozacka. Najlepsza jaką miałam okazję jeść. Ten element skopiuję sobie do wielu innych dań, genialne! Pozdrawiam i życzę ci miłego dnia 🙂

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź