Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem w kremowym sosie to danie idealne dla Ciebie. Niezwykle sycące i aromatyczne bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników. Prościej i smaczniej się chyba nie da! Spróbuj koniecznie!
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 500 g mięsa z piersi z kurczaka lub z uda bez skóry i kości
- 2 łyżki oleju
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 białe części z pora
- 2 łyżki mąki pszennej
- 400 g makaronu
- 150 g sera pleśniowego blue (niebieskiego)
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy por pokrojony w plasterki. Gdy por zmięknie dodajemy świeży szpinak i dusimy całość kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do miski. Do patelni wlewamy mleko i bulion. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kurczak zostanie ugotowany. Mięso za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy do warzyw. Do powstałego sosu, w którym gotowaliśmy kurczaka dodajemy ser pleśniowy i musztardę. Podgrzewamy aż ser się rozpuści. Jeśli sos jest za rzadki możemy zagęścić go mąką.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie al dente – ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy go i mieszamy z ugotowanym kurczakiem i warzywami. Całość zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Zapiekamy przez 20-25 minut.
Smacznego!
Kawarobusta
Written on 27 stycznia 2022
Lubię takie blogi jak Twój, spędzam na nich mnóstwo czasu, a dzieje się tak przede wszystkim dzięki tym niesamowitym zdjęciom. Jak patrzysz na te fotki to od razu chce się gotować. Dzięki za inspirację!
Kuchnia Marty
Written on 28 stycznia 2022
Bardzo dziękuję, za miłe słowa!