Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem
2
Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem
  • Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad? Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem w kremowym sosie to danie idealne dla Ciebie. Niezwykle sycące i aromatyczne bez wątpienia zachwyci wszystkich domowników. Prościej i smaczniej się chyba nie da! Spróbuj koniecznie!

9193 - Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem
Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 250 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 500 g mięsa z piersi z kurczaka lub z uda bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 białe części z pora
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 400 g makaronu
  • 150 g sera pleśniowego blue (niebieskiego)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
9200 - Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy por pokrojony w plasterki. Gdy por zmięknie dodajemy świeży szpinak i dusimy całość kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do miski. Do patelni wlewamy mleko i bulion. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kurczak zostanie ugotowany. Mięso za pomocą łyżki cedzakowej przekładamy do warzyw. Do powstałego sosu, w którym gotowaliśmy kurczaka dodajemy ser pleśniowy i musztardę. Podgrzewamy aż ser się rozpuści. Jeśli sos jest za rzadki możemy zagęścić go mąką.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie al dente – ok. 2 minut krócej niż zaleca producent. Odcedzamy go i mieszamy z ugotowanym kurczakiem i warzywami. Całość zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Zapiekamy przez 20-25 minut.

Smacznego!

9180 - Makaron zapiekany z serem pleśniowym i kurczakiem

 

 

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź