Dziś znowu zagościły u mnie truskawki! Nie mogłam się oprzeć i musiałam zrobić coś słodkiego. Padło na tarte, ale nie byle jaką. Idealnie krucha, maślana tarta orzechowo truskawkowa z pysznym kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Wiem.. wiem już brzmi pysznie ale to nie wszystko! Dodatkowo do ciasta dodałam mielone orzechy i przełożyłam sosem z krówek! Niebo w gębie!
Składniki na ciasto:
- 140 g mąki tortowej
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1-2 łyżki lodowatej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki kremowej 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Składniki na sos:
- 300 g krówek (najlepiej kruchych)
- 40 ml mleka
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ciasta:
Orzechy włoskie mielimy np. w młynku do kawy i mieszamy z mąką. Dodajemy posiekane masło i całość wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Schłodzone składniki zaczynamy wyrabiać, na początku będzie to dość trudne. Następnie dodajemy żółtko, cukier puder, odrobinę soli i 1-2 łyżki bardzo zimnej wody i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ciasto będzie złote. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowanie sosu:
Cukierki krówki kruszymy i przekładamy do rondelka z grubym dnem. Dodajemy masło i mleko i rozpuszczamy na małym ogniu. Zagotowujmy i zdejmujemy z palnika.
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier pudem. Bitą śmietanę dodajemy do serka i delikatnie mieszamy. Truskawki myjemy i troimy w ćwiartki, ostrożnie dodajemy do masy z bitą śmietaną i mieszamy.
Płatki migdałowe prażymy.
Na wystudzony spód tarty wykładamy ¾ zimnego sosu, który posypujemy ok. połową uprażonych migdałów. Następnie nakładamy krem. Całość polewamy pozostałym sosem, możemy dodatkowo udekorować truskawkami i posypujemy migdałami.