Dziś zapraszam na mielone w innej wersji! Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami to mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta mielonego. Zamiast smażyć mięso pieczemy je. Podane z ziemniaczanymi rozetkami nie tylko pięknie wyglądają ale i równie dobrze smakują.
Składniki na mięsne babeczki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 jajko
- 6 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g sera pleśniowego np. srebrny lazur
- sól
- pieprz
Składniki na ziemniaczane rozetki:
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- sól
- ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- ½ szklanki bułki tartej
- tłuszcz do formy
Przygotowanie ziemniaczanych rozetek:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, sól do smaku, masło i żółtka i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na bok.
Przygotowanie mięsnych babeczek:
Cebulę, ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Wszystko przekładamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy aż składniki się połączą.
Z mięsa formujemy kulki (wielkości kotletów mielonych), obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia muffinów.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i na wierzchu naszych mięsnych babeczek wyciskamy rozetki. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20-25 minut.
Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.
karmel-itka
Written on 9 kwietnia 2015
choć ja niemięsna, pomysł genialny – to przyznać trzeba!
Marta
Written on 9 kwietnia 2015
Dziękuję, zawsze to trochę inna wersja klasycznego mielonego 🙂