Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0401.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami
2
Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami
  • 0401.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Dziś zapraszam na mielone w innej wersji! Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami to mniej kaloryczna wersja klasycznego kotleta mielonego. Zamiast smażyć mięso pieczemy je. Podane z ziemniaczanymi rozetkami nie tylko pięknie wyglądają ale i równie dobrze smakują.

0384.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Składniki na mięsne babeczki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 100 g sera pleśniowego np. srebrny lazur
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na ziemniaczane rozetki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • ½ łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 żółtka

 

Dodatkowo:

  • ½ szklanki bułki tartej
  • tłuszcz do formy

0345.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Przygotowanie ziemniaczanych rozetek:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozbijamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy przyprawy, sól do smaku, masło i żółtka i dokładnie mieszamy. Masę odkładamy na bok.

0351.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Przygotowanie mięsnych babeczek:

Cebulę, ser pleśniowy i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. Wszystko przekładamy do misy robota i miksujemy aż otrzymamy konsystencję pasty. Następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy aż składniki się połączą.

Z mięsa formujemy kulki (wielkości kotletów mielonych), obtaczamy w bułce tartej i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy do pieczenia muffinów.

0378.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, masę ziemniaczaną przekładamy do rękawa cukierniczego i na wierzchu naszych mięsnych babeczek wyciskamy rozetki. Blachę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 20-25 minut.

Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami podajemy z ulubioną surówką lub sałatką.

0421.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

0403.900 - Mięsne babeczki z ziemniaczanymi rozetkami

Komentarze

Pozostaw odpowiedź