Dziś zapraszam na szybkie i bardzo smaczne migdałowe ciasto z agrestem. Lekko kwaskowate z wyczuwalną nutką migdałów, idealne bo popołudniowej kawy.
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru pudru
- 3 jajka
- 80 g mąki tortowej
- 75 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g agrestu
- 30 g cukru pudru
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę, dodajemy jajka i miksujemy na jednolita masę. Płatki migdałowe mielimy na mąkę (można użyć robota lub młynka do kawy). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i solą, dodajemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia, okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm. Agrest mieszamy z cukrem pudrem i rozkładamy na cieście. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.