Macie ochotę na takie obłędne, chrupiące mini bułeczki cynamonowe? Gwarantuję Wam, że się w nich zakochacie. Wprawdzie potrzeba trochę czasu aby je przygotować ale efekt i smak w pełni Wam wynagrodzi ten mini wysiłek.
Składniki na ciasto:
- 125 g mleka
- 40 g masła
- 45 g cukru
- 4 g suchych drożdży (1/2 opakowania)
- 1 szczypta soli
- 250 g mąki tortowej
Składniki na nadzienie:
- 25-30 g roztopionego masła
- 65 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, drożdże i sól razem mieszamy. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy – masło musi się roztopić. Ciepłe, ale nie gorące mleko wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy kilka minut. Z ciasta formujemy kule i przekładamy ją do miski posmarowanej masłem lub olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.
Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i zagniatamy kilka chwil aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Całość smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu i brązowego cukru.
Następnie arkusz ciasta kroimy na paski o szerokości 1 cm i długości ok. 7-10 cm. każdy pasek zwijamy/rolujemy w małą bułeczkę cynamonową. Bułeczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia – należy pamiętać o zachowaniu odstępów między bułeczkami i pozostawiamy na 10 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Mini bułeczki cynamonowe pieczemy ok. 10 minut.
Smacznego!
przemyslanezarabianie.pl
Written on 7 sierpnia 2020
Pięknie i kolorowo a do tego na pewno smacznie .Podane na białym serwisie super kontrastuje i wpada w oko.
Szalony Max
Written on 21 sierpnia 2020
Fajne ślimaczki takie na jednego kęsa.
Kuchnia Marty
Written on 28 sierpnia 2020
Dziękuję
Iga
Written on 5 lutego 2022
Cuddowne pyszne