Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Mini bułeczki cynamonowe
4
Mini bułeczki cynamonowe
  • Mini bułeczki cynamonowe

Macie ochotę na takie obłędne, chrupiące mini bułeczki cynamonowe? Gwarantuję Wam, że się w nich zakochacie. Wprawdzie potrzeba trochę czasu aby je przygotować ale efekt i smak w pełni Wam wynagrodzi ten mini wysiłek.

7520 - Mini bułeczki cynamonowe

Składniki na ciasto:

  • 125 g mleka
  • 40 g masła
  • 45 g cukru
  • 4 g suchych drożdży (1/2 opakowania)
  • 1 szczypta soli
  • 250 g mąki tortowej

Składniki na nadzienie:

  • 25-30 g roztopionego masła
  • 65 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

7561 - Mini bułeczki cynamonowe

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, cukier, drożdże i sól razem mieszamy. Masło wraz z mlekiem podgrzewamy – masło musi się roztopić. Ciepłe, ale nie gorące mleko wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i zagniatamy kilka minut. Z ciasta formujemy kule i przekładamy ją do miski posmarowanej masłem lub olejem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie.

7616 - Mini bułeczki cynamonowe

Po tym czasie przekładamy ciasto na blat i zagniatamy kilka chwil aby pozbyć się pęcherzy powietrza. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Całość smarujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cynamonu i brązowego cukru.

Następnie arkusz ciasta kroimy na paski o szerokości 1 cm i długości ok. 7-10 cm. każdy pasek zwijamy/rolujemy w małą bułeczkę cynamonową. Bułeczki przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia – należy pamiętać o zachowaniu odstępów między bułeczkami i pozostawiamy na 10 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.

Mini bułeczki cynamonowe pieczemy ok. 10 minut.

Smacznego!

7638 - Mini bułeczki cynamonowe

7607 - Mini bułeczki cynamonowe

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź