Mini pizza na francuskim cieście jest idealna dla wszystkich, którzy uwielbiają smak pizzy, ale nie zawsze mają czas by ją przygotować. Wykorzystanie ciasta francuskiego to idealne rozwiązanie jeśli chcemy szybko przygotować jakąś ciekawą przekąskę. Osobiście mini pizza na francuskim cieście mi smakuje, jednak wolę ją na tradycyjnym drożdżowym cieście.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- mały słoiczek pesto z bazylii
- czerwona papryka
- żółta papryka
- 6-7 pieczarek
- 2 łyżki oliwek
- 1 cebula
- ½ papryczki chili
- 8 pomidorków koktajlowych
- 250 g sera mozzarella
- sól
- pieprz
- przyprawa do pizzy
Paprykę czerwoną i żółtą myjemy, usuwamy gniada nasienne i kroimy w paseczki. Pieczarki, oliwki i cebulę kroimy w cienkie plasterki . Papryczkę chili siekamy. Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na pół.
Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą małej miseczki lub kubka wycinamy w nim koła. Ja dodatkowo z ciasta francuskiego jakie pozostało powycinałam paski o szerokości ok. 1 cm i przykleiłam je na brzegi okrągłych placków. Dzięki temu po upieczeniu powstanie „komin”, wewnątrz którego będzie nadzienie.
Przygotowane spody mini pizzy smarujemy pesto z bazylii, pozostawiając czyste brzegi. Następnie posypujemy mozzarellą i układamy nasze składniki. Na koniec posypujemy jeszcze raz serem i przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy.
Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na jakieś 20-30 minut.
Przed podaniem możemy udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego !
ania
Written on 10 maja 2015
właśnie robię moje własne 🙂 też okręgi 🙂 mam nadzieję, że wyjdą równie ładnie i smacznie jak Twoje!
Marta
Written on 10 maja 2015
Aniu, trzymam kciuki i czekam na efekty 🙂 Smacznego!