Jabłecznik lubi prawie każdy! Dziś to klasyczne ciasto w trochę innej odsłonie – mini szarlotki, to tartaletki na kruchym cieście z nadzieniem z jabłek i migdałów. Proste i pięknie prezentujące się babeczki kuszą zarówno smakiem jak i wyglądem 🙂 Dla większości to smak z dzieciństwa! „Ukraść” kawałek jeszcze ciepłego ciasta – bezcenne!
Składniki na ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 150 g miękkiego masła
- ½ łyżeczki soli
- 5-6 łyżek bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 6 jabłek
- 50 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kaszki manna
- 20 g płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu naturalnego
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło i zagnieść ciasto. Na koniec dodać zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto na 30 minut schować do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na małe kawałeczki, dodać płatki migdałowe, cukier i cukier wanilinowy, przyprawy, kaszkę manna i miód. Wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki. 1/3 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i np. za pomocą małej miseczki wycinać koła (średnica musi być większa niż formy, której użyjemy). Ciastem wyłożyć foremki do tartaletek lub formę do pieczenia muffinek. Widelcem zrobić kilka otworów w cieście i nałożyć nadzienie.
Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt. Następnie wyciąć cienkie paseczki i ułożyć na nadzieniu tak, aby tworzyły kratkę.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Anna Niewygoda przez Facebook
Written on 4 grudnia 2014
Jak taki model degustuje to aż chce się jeść :*
foodmania
Written on 4 grudnia 2014
prezentują się wprost przepysznie!
Karolina P.
Written on 15 lutego 2019
Świetny przepis. Szarlotka wychodzi prze-pysz-na! Ja stosuje składniki x2 na duża prostokątną blachę. Pozdrawiam!
Kuchnia Marty
Written on 17 lutego 2019
Karolino bardzo się cieszę 🙂
Agnieszka Jagusiak
Written on 10 listopada 2021
Niedawno robiłam szarlotkę i właśnie piszę o tym wpis na moim blogu. Szukałam wersji z mniejszą ilością masła i znalazłam te mini-szarlotki. Wypróbuję przepis, bo wygląda pysznie.