Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3492.900 - Mini torciki bezowe Raffaello
4
Mini torciki bezowe Raffaello
  • 3492.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

Obłędne.. niebiańskie mini torciki bezowe Raffaello swoim smakiem i wyglądem skuszą każdego. Puszysty, kokosowy krem na serku mascarpone, z dodatkiem białej czekolady i śmietanki i delikatna, chrupiąca beza.. mniam.. czyżby tak smakowało niebo? I co dacie się skusić?

3476.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

Składniki na bezy:

  • 3 duże białka
  • 175 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

3503.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

Składniki na krem Raffaello:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • 50 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

3465.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

Przygotowanie bezy:

Blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim kilka okręgów np. od kubka (ja narysowałam 4). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.

Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi, wyrównujemy spody i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnosimy boki ku górze (możemy też użyć rękawa cukierniczego). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezy przez ok. 2 godziny.

Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.

3492.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

Przygotowanie kremu Raffaello:

Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!

Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce do serka mascarpone, ewentualnie możemy dodać cukier puder. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.

Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni. Bezy napełniamy kremem po wierzchu posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi.

Mini torciki bezowe Raffaello przechowujemy w lodówce.

3474.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

3488.900 - Mini torciki bezowe Raffaello

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź