Obłędne.. niebiańskie mini torciki bezowe Raffaello swoim smakiem i wyglądem skuszą każdego. Puszysty, kokosowy krem na serku mascarpone, z dodatkiem białej czekolady i śmietanki i delikatna, chrupiąca beza.. mniam.. czyżby tak smakowało niebo? I co dacie się skusić?
Składniki na bezy:
- 3 duże białka
- 175 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
Składniki na krem Raffaello:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 50 g wiórków kokosowych
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 50 g migdałów w płatkach
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie bezy:
Blachę do pieczenia (najlepiej taką z piekarnika) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rysujemy na nim kilka okręgów np. od kubka (ja narysowałam 4). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijamy.
Masę bezową wykładamy na narysowane okręgi, wyrównujemy spody i przy pomocy łyżki lub szpatułki podnosimy boki ku górze (możemy też użyć rękawa cukierniczego). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy/suszymy bezy przez ok. 2 godziny.
Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu Raffaello:
Śmietankę wlewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy często mieszając aż czekolada się rozpuści. UWAGA! Ważne, żeby nie zagotować śmietanki!
Masę studzimy i na noc chowamy do lodówki żeby się schłodziła. Następnego dnia przekładamy śmietankę do wysokiej miski i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce do serka mascarpone, ewentualnie możemy dodać cukier puder. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze chwilę miksujemy.
Migdały w płatkach prażymy na suchej patelni. Bezy napełniamy kremem po wierzchu posypujemy migdałami i wiórkami kokosowymi.
Mini torciki bezowe Raffaello przechowujemy w lodówce.
healthy maniacs
Written on 3 stycznia 2016
istny obłęd! 🙂
Marta
Written on 3 stycznia 2016
Niebo w gębie 😛
Kulinarnie - Niebanalnie
Written on 20 stycznia 2016
Koniecznie wypróbuję przepis. Bezy w każdej postaci uwielbiam!:)
Marta
Written on 20 stycznia 2016
To tak jak ja 😀 Pozdrawiam!