Dziś mam dla Was przepis na delikatne i wilgotne miodowe babeczki z kremem. Są bardzo proste w przygotowaniu i mają wyjątkowy smak. Do ciasta dodałam dwa rodzaje miodu – malinowy z nektaru leśnych malin i rzepakowy z liofilizowaną malinami. Są to prawdziwe miody, które możecie zakupić w bardzo przystępnej cenie w sklepie Wcinaj Miód! Jest to strona prowadzona przez prawdziwych pasjonatów i miłośników płynnego złota! Dowiecie się z niej jakie są rodzaje miodów w jaki sposób i w jakich schorzeniach pomaga apiterapia oraz jak i gdzie kupić prawdziwy miód!
Oprócz przepysznych miodów dostępne są też produkty pszczele, świecie i kosmetyki! Wszystko naturalne i bez sztucznych konserwantów. Takie, jak natura chciała! I co najważniejsze przemiła obsługa i bardzo szybka realizacja zamówień. Polecam! Ten sklep jest godny zaufania.
Składniki na babeczki:
- 270 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko, temperatura pokojowa
- 245 ml mleka
- 57 g masła, stopionego
- 85 g miodu malinowego
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki miodu rzepakowego z liofilizowanymi malinami
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- świeże maliny
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i miodem, mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko z miodem i masłem oraz jajko. Miksujemy aż składniki się połączą.
Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek (3/4 wysokości).
Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z miodem kilka chwil i łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy nim wierzch babeczek. Całość dekorujemy świeżymi malinami. Ja dodatkowo polałam babeczki miodem z liofilizowanymi malinami.
Smacznego!
Smaczna Strona
Written on 26 czerwca 2020
Świetny przepis i rewelacyjne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Uwielbiam muffinki za ich prostotę, a tu widzę kolejny świetny przepis do wypróbowania.
Kuchnia Marty
Written on 26 czerwca 2020
Polecam! Przepis jest prasy ale smak rewelacyjny!