Dziś mam dla Was przepis na delikatne i wilgotne miodowe babeczki z kremem. Są bardzo proste w przygotowaniu i mają wyjątkowy smak. Do ciasta dodałam dwa rodzaje miodu – malinowy z nektaru leśnych malin i rzepakowy z liofilizowaną malinami. Są to prawdziwe miody, które możecie zakupić w bardzo przystępnej cenie w sklepie Wcinaj Miód! Jest to strona prowadzona przez prawdziwych pasjonatów i miłośników płynnego złota! Dowiecie się z niej jakie są rodzaje miodów w jaki sposób i w jakich schorzeniach pomaga apiterapia oraz jak i gdzie kupić prawdziwy miód!
Oprócz przepysznych miodów dostępne są też produkty pszczele, świecie i kosmetyki! Wszystko naturalne i bez sztucznych konserwantów. Takie, jak natura chciała! I co najważniejsze przemiła obsługa i bardzo szybka realizacja zamówień. Polecam! Ten sklep jest godny zaufania.
Składniki na babeczki:
- 270 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 duże jajko, temperatura pokojowa
- 245 ml mleka
- 57 g masła, stopionego
- 85 g miodu malinowego
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki miodu rzepakowego z liofilizowanymi malinami
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- świeże maliny
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem i miodem, mieszamy aż składniki się połączą. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy. W misce mieszamy mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko z miodem i masłem oraz jajko. Miksujemy aż składniki się połączą.
Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek (3/4 wysokości).
Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone miksujemy z miodem kilka chwil i łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy nim wierzch babeczek. Całość dekorujemy świeżymi malinami. Ja dodatkowo polałam babeczki miodem z liofilizowanymi malinami.
Smacznego!
Smaczna Strona
Written on 26 czerwca 2020
Świetny przepis i rewelacyjne zdjęcia, aż ślinka cieknie. Uwielbiam muffinki za ich prostotę, a tu widzę kolejny świetny przepis do wypróbowania.
Kuchnia Marty
Written on 26 czerwca 2020
Polecam! Przepis jest prasy ale smak rewelacyjny!
Naturalne Dobro
Written on 15 stycznia 2022
Super przepis, do takich słodkości najlepsze są jasne miody, ciemne zostawiam do pierników 🙂
Kasia
Written on 8 listopada 2022
pycha