Chrupiące, miodowe ciasteczka z dodatkiem cynamonu są idealne na Święta! Przez miód ciasteczka są lekko twarde więc idealnie nadają się na choinkowe ozdoby. My najbardziej lubimy je maczać w ciepłej herbacie albo chrupać przy kubku mleka 🙂
Składniki:
- 260 g mąki tortowej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 115 g masła
- 110 g brązowego cukru
- 85 g płynnego miodu
Przygotowanie:
W jednej misce ucieramy masło z cukrem i miodem na jednolitą masę. W drugiej łączymy mąkę z solą, cynamonem i sodą oczyszczoną. Do masy stopniowo dodajemy składniki suche, ciągle ucierając. Mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Następnie owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na ok. 1-2 godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy foremki wycinamy dowolne ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 12-15 minut na złoty kolor.
Miodowe ciasteczka po upieczeniu w dotyku będą miękkie. Jak ostygną będą twarde!
Marta
Written on 30 listopada 2015
Witaj Marto,
przez weekend pozwoliłam sobie przejrzeć Twojego bloga i uważam że jest bardzo interesujący. Przepisy fajne, ciekawe i z pewnością będę je próbować w swojej kuchni. Ale przede wszystkim piękne zdjęcia! Będę tu często zagladać
Pozdrawiam
Marta- mama Franka
Marta
Written on 30 listopada 2015
Co za miła niespodzianka! Strasznie się cieszę. Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂
Anna
Written on 11 grudnia 2015
Piękne zdjęcia. Ja jutro również zamierzam przygotować pierniki. Rok temu nie wyszło, bo niestety czasu zabrakło. W tym roku postanowiłam, że nie odpuszczę.
Marta
Written on 12 grudnia 2015
Aniu, trzymam kciuki żeby w tym roku się udało i czekam na efekty Twojej pracy! Pozdrawiam