Dziś zapraszam na bardzo szybkie i bardzo smaczne miodowe ciasto z orzechami. Wilgotne, miodowe z wyczuwalną korzenną nutą idealne do gorącej herbaty..
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 110 g cukru
- 210 g masła
- 255 g miodu
- 1 łyżka wody
- 80 g orzechów włoskich
Składniki na lukier:
- 80 g cukru pudru
- 1 ½ łyżki płynnego miodu
- 1-2 łyżki ciepłej wody
Dodatkowo:
- tłuszcz do formy
- bułka tarta do formy
- opcjonalnie posypki cukrowe
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Okrągłą tortownice o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Do dużego rondelka przekładamy miód, cukier i masło. Dodajemy łyżkę wody i podgrzewamy aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i solą. Syrop z miodu, cukru i masła studzimy i dodajemy jaja – ucieramy.
Na koniec dodajemy mąkę i posiekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40-45 minut.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder łączymy z miodem i stopniowo dodajemy ciepłą wodę, mieszamy aż otrzymamy jednolity lukier.
Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier, możemy udekorować orzechami włoskimi lub cukrowymi posypkami.
Jak lukier zastygnie zdejmujemy obręcz.
Smacznego!
Karola
Written on 13 listopada 2015
Kocham orzechy ! ale niestety nie mogę jajek 🙁 Masz może propozycje na jakąś „słodycz” którą można zrobić bez jajek, mleka, masła ? Każdy przepis który znajdę w internecie, kończy się niepowodzeniem 🙂
Marta
Written on 13 listopada 2015
Niestety ale raczej nie.. Postaram się przez weekend coś wymyśleć specjalnie dla Ciebie 🙂