Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Miodowo piwne filety otulone boczkiem

Miodowo piwne filety otulone boczkiem to pomysł na bardzo smaczny obiad lub przekąskę. Soczyste kawałki kurczaka w marynacie miodowo piwnej z imbirem są bardzo soczyste i aromatyczne. Otulone chrupiącym boczkiem tworzą niepowtarzalne danie. Polecam!

2555.900 - Miodowo piwne filety otulone boczkiem

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 ml piwa
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki miodu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie marynaty:

W misce mieszamy piwo, miód, czosnek, imbir i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w słupki – około 4 kawałków. Mięso nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty i chowamy do lodówki na całą noc.

2541.900 - Miodowo piwne filety otulone boczkiem

Przygotowanie kurczaka:

Kawałki kurczaka owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. Grillujemy przez ok. 30 minut.

Ja wkładam jeszcze filety do naczynia żaroodpornego i podgrzewam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni pod przykryciem.

Smacznego!

2611.900 - Miodowo piwne filety otulone boczkiem

Pozostaw odpowiedź