To najlepszy mleczny chlebek jaki kiedykolwiek jadłam! Pieczywo jest niezwykle puszyste, miękkie i elastyczne. To dzięki specjalnemu, japońskiemu „zakwasowi” zwanemu Tang Zhong wypieki dłużej zachowują świeżość i delikatność.
Składniki na Tang Zhong:
- 20 g mąki pszennej typ 650
- 50 ml wody
- 50 ml mleka 3,2%
Składniki na mleczny chlebek:
- 350 g mąki pszennej typ 650 g
- 8 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 70 g cukru
- 1 łyżka mleka w proszku
- 1 jajko
- 120 ml mleka 3,2%
- 30 g miękkiego masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka 3,2%
Przygotowanie Tang Zhong:
W małym rondelku mieszamy mleko, wodę i mąkę, tak, aby nie było żadnych grudek. Następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając aż masa osiągnie temperaturę 65 stopnie (ok. 3-4 minut). Masa powinna zgęstnieć i być gładka i szklista.
Gotową masę/zaczyn przekładamy do dużej miski, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie chlebka mlecznego:
W misce dokładnie mieszamy mąką, cukier, drożdże, sól i mleko w proszku.
Do miski z zimnym Tang Zhong dodajemy jajko i mleko i mieszamy po czym dodajemy wszystko do suchych składników i mieszamy aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat i ugniatamy zwilżonymi wodą rękami ok. 10 minut aż będzie gładkie. Na koniec dodajemy do ciasta miękkie masło i ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.
Gotowe ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 ½ -2 godzin – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Prostokątną formę keksówkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto wyrośnie, wciskamy w nie pięść by odgazowało i przekładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy kilka minut (ciastem można dosłownie kilka razu rzucić), a następnie dzielimy je na trzy lub cztery równe części.
Każdą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Dłuższe ramiona składamy do środka, tak aby na siebie zachodziły tworząc wąski rulon, który zwijam tworząc ślimaczka. Powstałe ślimaczki układamy w keksówce ”szwem” do dołu.
Formę z ciastem ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 ½ – 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok. 30-40 stopni. Jeśli nasz mleczny chlebek w trakcie pieczenie zbyt szybko zacznie robić się ciemny przykrywamy go folią aluminiową.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Kuba B.
Written on 27 marca 2018
Wygląda niesamowicie puszyście i miękko – aż chciałoby się spróbować 🙂
Kuchnia Marty
Written on 29 marca 2018
🙂
Karolina
Written on 28 marca 2018
Ale mi narobiłaś smaka 🙂 Uwielbiam mleczny chlebek i bułeczki.
Kuchnia Marty
Written on 29 marca 2018
Polecam! Jest pyszny 😛