Dla większości z Was młoda kapusta z koperkiem jest jednym z dań, które kojarzą się z wiosną. Młoda kapusta – królowa dań sezonowych! Często taka kapusta jest dodatkiem do młodych ziemniaczków. Dziś zapraszam właśnie na młodą kapustę z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniakami. Mniam, palce lizać!
Składniki na kapustę:
- 2 główki młodej kapusty
- 3-4 białe cebule
- 500-600 ml bulionu warzywnego
- 1-2 pęczki koperku
- 1 łyżka olej
- 2 łyżki masła
- cukier do smaku
- sól
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 całe ziela angielskie
Dodatkowo:
- 500 g młodych ziemniaków
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- sól
- 1 łyżka posiekanego koperku
Przygotowanie kapusty:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Do cebuli, w trakcie smażenia dodajemy ok. 1 łyżeczki cukru.
Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, masło i drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż kapusta będzie miękka, a nadmiar płynów odparuje.
Młode ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości – ważne aby ich nie rozgotować! Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów, dodajemy ugotowane młode ziemniaki, pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i koperek. Podsmażamy aż ziemniaki się delikatnie zarumienią. Na koniec dodajemy młodą kapustę i kilka minut wszystko razem smażymy.
Taka młoda kapusta z koperkiem, suszonymi pomidorami i ziemniaki już jest idealna jako propozycja na główne danie. Jeśli jednak jesteście mięsożerni to polecam podać ją np. z pieczonym schabem.
karmel-itka
Written on 10 maja 2015
ojej, ojej – wspaniałe danie. Takie wiejskie smaki, moja Babcia gotowała podobnie 🙂
Marta
Written on 10 maja 2015
Dokładnie! Mam takie same wspomnienia jeśli chodzi o to danie 🙂