Dziś zapraszam na przepis na szybki, pyszny i tani obiad. Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem to danie, które kojarzy mi się z wiosną. Uwielbiam smak młodych ziemniaczków i młodej kapusty – lekko słodki, świeży o zniewalającym zapachu. Wystarczy do tego duetu dodać podsmażony boczek i cebulę oraz sporo świeżego koperku i mamy obiad, któremu trudno się oprzeć.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 3 białe cebule
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4 całe ziela angielskie
- 250 g surowego, wędzonego boczku
- 700 g małych młodych ziemniaków
Przygotowanie:
Na mocno rozgrzanej patelni, wytapiamy boczek pokrojony w kostkę aż otrzymamy chrupiące skwarki. Boczek przekładamy do miseczki, a do tłuszczu, który wytopił się z boczku dodajemy łyżkę oleju. Młode ziemniaczki dokładnie myjemy (nie musimy ich obierać) i podsmażamy na tłuszczu. Po 7 minutach do ziemniaków dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i trochę soli do smaku. Całość smażymy ok. 15-20 minut.
Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka, dodajemy, podsmażone ziemniaki z cebulą, boczek, ziele angielskie, liść laurowy i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy drobno posiekany koperek gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut aż ziemniaki będą miękki, a nadmiar płynów odparuje. Jeśli kapusta nadal będzie miała sporo wody należy ją odlać.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
![Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem 0240 - Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem](https://kuchnia-marty.pl/wp-content/uploads/2018/05/0240.jpg)
Młoda kapusta z ziemniakami i boczkiem