Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
  • Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to przepis na szybki, pyszny i tani obiad. Uwielbiam smak młodych ziemniaczków i młodej kapusty – lekko słodki, świeży o zniewalającym zapachu. Wystarczy do tego duetu dodać podsmażony boczek i cebulę oraz sporo świeżego koperku i mamy obiad, któremu trudno się oprzeć.

3920 - Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 2 białe cebule
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 50 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 całe ziela angielskie
  • 250 g surowego, wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
3933 - Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Przygotowanie:

Na mocno rozgrzanej patelni, wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula i boczek się zarumienią.

Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, miód i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy ok. 8-10 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy podsmażony boczek i cebulę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż nadmiar płynów odparuje. Na patelni, na której smażyliśmy boczek rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Stopniowo dodajemy podgotowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż kapusta będzie miękka.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem.

Podajemy z młodymi ziemniakami.

Smacznego!

3924 - Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź