Młoda kapusta zasmażana z boczkiem to przepis na szybki, pyszny i tani obiad. Uwielbiam smak młodych ziemniaczków i młodej kapusty – lekko słodki, świeży o zniewalającym zapachu. Wystarczy do tego duetu dodać podsmażony boczek i cebulę oraz sporo świeżego koperku i mamy obiad, któremu trudno się oprzeć.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 2 białe cebule
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- 2-3 liście laurowe
- 4 całe ziela angielskie
- 250 g surowego, wędzonego boczku
- 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Na mocno rozgrzanej patelni, wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się lekko zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula i boczek się zarumienią.
Kapustę oczyszczamy przekrawamy na pół i szatkujemy. Przekładamy do garnka dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, miód i zalewamy bulionem (jeśli nie mamy ugotowanego bulionu można użyć kostki rosołowej). Gotujemy ok. 8-10 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy podsmażony boczek i cebulę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut aż nadmiar płynów odparuje. Na patelni, na której smażyliśmy boczek rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy ok. 1 minuty. Stopniowo dodajemy podgotowaną kapustę i dokładnie mieszamy. Smażymy aż kapusta będzie miękka.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami.
Smacznego!