Uwielbiam marchewki! Szczególnie te młode, najlepiej ze swojego ogródka.. niestety jeszcze trochę muszę na nie poczekać. Póki co teraz posiłkuję się tymi ze sklepu. Do tej pory młode marchewki uwielbiałam chrupać surowe, jako zdrową przekąskę. Jednak dziś mam dla Was coś specjalnego – młode marchewki pieczone z serem feta i makiem, czyż nie brzmi pysznie?! Dzięki pieczeniu marchewki zyskały jeszcze słodszy smak. Mam nadzieję, że ta propozycja zasmakuje Wam tak jak mnie. Takie marchewki mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską. Polecam.
Składniki:
- 1 pęczek młodych marchewek (ok. 10-15 szt)
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- pieprz – młynek
- sól morska
- 80 g sera feta
- 1-2 łyżki maku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Marchewki myjemy, nie obieramy i odcinamy nać. Nacieramy je olejem z orzechów i posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu posypujemy je makiem i pokruszonym serem feta i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.
Marchewki podajemy na ciepło posypane posiekaną, świeżą natką pietruszki.