Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9166.900 - Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką
Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką
  • 9166.900 - Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Dziś zapraszam na proste i aromatyczne danie – młode ziemniaki nadziewane porem i szynką. Gwarantuję Wam, że ten smak pokocha każdy! Koniecznie spróbujcie póki sezon na młode ziemniaczki trwa.

9156.900 - Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Składniki:

  • 6-8 dużych młodych ziemniaków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

 

Składniki na nadzienie:

  • 4-5 białych części pora
  • 100 g szynki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 50 g startej mozzarelli
  • szczypiorek

 

9139.900 - Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Osuszamy i nacieramy oliwą. Każdego ziemniaka oddzielnie owijamy w folię aluminiową – do środka foli wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki i po gałązce rozmarynu. Ziemniaki pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

9144.900 - Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Przygotowanie nadzienia:

Na patelni rozgrzewamy olej. Por kroimy w plasterki i podsmażamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy szynkę pokrojoną w plasterki, podsmażamy aż się wszystko zarumieni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli, nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Całość posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 10-15 minut.

Podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem.

9153.900 - Młode ziemniaki nadziewane porem i szynką

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź