Dziś zapraszam na proste i aromatyczne danie – młode ziemniaki nadziewane porem i szynką. Gwarantuję Wam, że ten smak pokocha każdy! Koniecznie spróbujcie póki sezon na młode ziemniaczki trwa.
Składniki:
- 6-8 dużych młodych ziemniaków
- 3-4 ząbki czosnku
- 6 gałązek rozmarynu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie:
- 4-5 białych części pora
- 100 g szynki
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 50 g startej mozzarelli
- szczypiorek
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Osuszamy i nacieramy oliwą. Każdego ziemniaka oddzielnie owijamy w folię aluminiową – do środka foli wkładamy ząbki czosnku pokrojone w plasterki i po gałązce rozmarynu. Ziemniaki pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy olej. Por kroimy w plasterki i podsmażamy aż się delikatnie zeszkli. Następnie dodajemy szynkę pokrojoną w plasterki, podsmażamy aż się wszystko zarumieni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z foli, nacinamy nożem tworząc kieszonki, delikatnie rozchylamy i napełniamy nadzieniem. Całość posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 10-15 minut.
Podajemy ciepłe posypane posiekanym szczypiorkiem.