Pyszne i szybkie w przygotowaniu morelowe muffinki z kruszonką są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Delikatne, puszyste z dużą ilością świeżych owoców i słodką kruszonką…
Składniki na ciasto:
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 130 g mąki tortowej
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 125 g jogurtu waniliowego
- 60 g masła
- 6-8 moreli
Składniki na kruszonkę:
- 45 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 30 g masła
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie kruszonki:
W mice mieszamy składniki na kruszonkę, kilka chwil siekamy wszystko nożem, a następnie ucieramy palcami na kruszonkę.
Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier wanilinowy)
W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i jogurt. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube kastę. Owoce dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i posypujemy kruszonką.
Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.
Studzimy na kratce.
gin
Written on 20 lipca 2015
Mmm, kuszące 🙂