Muffinki ciasteczkowy potwór – nom.. nom..nom… „Kto to jest przyjaciel? Przyjaciel to osoba, która podzieli się z Tobą ostatnim ciasteczkiem” Ja dziś dzielę się z Wami moimi muffinkami 🙂 . Czyż nie są słodkie?!
Składniki na muffinki pełnoziarniste (12 sztuk):
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g cukru demerara (brązowy cukier trzcinowy)
- 1 jajko duże (klasa wagowa L)
- 1 szklanka mleka
- 60 ml oleju
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 100 g czekolady mlecznej lub deserowej
- 25 g posypki waflowej niebieskiej
- 24 sztuki białych pastylek/lentilek
- ok. 12 ulubionych ciastek
Zgodnie z zasadą aby przygotować muffinki trzeba oddzielnie wymieszać za pomocą łyżki suche składniki (mąkę zwykłą i pełnoziarnistą, cukier i proszek do pieczenia) i oddzielnie składniki mokre (jajko, mleko i olej).
Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy posiekane orzechy i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i odkładamy.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała. W muffinkach nożem robimy nacięcie tworząc buzię, do której będziemy wkładać ciastka. Smarujemy muffinki czekoladą i posypujemy posypką waflową (można również użyć wiórek kokosowych, do których wcześniej dodajemy niebieski barwnik spożywczy). Na białych pastylkach robimy z czekolady źrenice i „przyklejamy” je na czekoladę do muffinków. Na koniec do ust naszego potworka wkładamy ciasteczko!