Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym
2
Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym
  • Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

Ilekroć mam ochotę na szybki deser piekę muffinki! Dziś mam dla Was przepis na Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym. Mięciutkie, puszyste z rozpływającymi się w ustach kawałkami czekolady i masłem orzechowym, które UWIELBIAM!

Koniecznie przygotujecie! Gwarantuję, że znikną zanim zdążą ostygnąć 😊

Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

Składniki:

  • 125 ml mleka 3,3%
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 duże jajka
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 200 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 230 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g ciemnego kakao
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżek gładkiego masła orzechowego
Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

Przygotowane:

W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej łączymy mleko, śmietanę, olej i jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i dość krótko i niezbyt dokładnie mieszamy (ciasto będzie mieć grudki).

Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Foremkę do pieczenia muffinek (wcześniej do otworów wkładam papierowe papilotki) napełniamy 3/4 wysokości ciastem. Na wierzchu każdej babeczki robimy kilka „kleksów” z masła orzechowego i używając drewnianego patyczka robimy wzorki. Muffinki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.

Studzimy na kratce.

Smacznego!

Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź