Ilekroć mam ochotę na szybki deser piekę muffinki! Dziś mam dla Was przepis na Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym. Mięciutkie, puszyste z rozpływającymi się w ustach kawałkami czekolady i masłem orzechowym, które UWIELBIAM!
Koniecznie przygotujecie! Gwarantuję, że znikną zanim zdążą ostygnąć 😊
Składniki:
- 125 ml mleka 3,3%
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 duże jajka
- 75 ml oleju rzepakowego
- 200 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 230 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g ciemnego kakao
- 100 g mlecznej czekolady
- 6 łyżek gładkiego masła orzechowego
Przygotowane:
W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól. W drugiej łączymy mleko, śmietanę, olej i jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i dość krótko i niezbyt dokładnie mieszamy (ciasto będzie mieć grudki).
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Foremkę do pieczenia muffinek (wcześniej do otworów wkładam papierowe papilotki) napełniamy 3/4 wysokości ciastem. Na wierzchu każdej babeczki robimy kilka „kleksów” z masła orzechowego i używając drewnianego patyczka robimy wzorki. Muffinki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy na kratce.
Smacznego!
Andrzej
Written on 4 lutego 2019
Pięknie wyglądają te muffinki! Ja chyba nigdy nie robiłem takich babeczek 🙂
Kuchnia Marty
Written on 6 lutego 2019
Polecam, są pyszne!
Marzena
Written on 17 grudnia 2019
ile mniej więcej babeczek wychodzi z tego przepisu?
Kuchnia Marty
Written on 17 grudnia 2019
z tego przepisu wyjdzie ok. 12-14 babeczek
Marzena
Written on 17 grudnia 2019
Dziękuję za szybki komentarz! Obliczam właśnie proporcje dla młodych mężczyzn na wigilię klasową u syna:)
Kuchnia Marty
Written on 17 grudnia 2019
oj wiem coś o tym 🙂 Powodzenia!
Kasia
Written on 21 kwietnia 2020
Jezu jakie proporcje! Co to ma być? Cukru tyle co maki?
Izabela
Written on 4 czerwca 2022
Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego?