Chyba każdy uwielbia te babeczki! Wystarczy ok 40 minut i mamy coś słodkiego pod ręką. U mnie dziś muffinki z czereśniami i makiem. Pyszne, mięciutkie i wilgotne, nawet nie wiem kiedy zniknęły z talerza.
Składniki:
- 120 g gęstej śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 110 ml mleka
- 60 g roztopionego masła
- 230 g mąki tortowej
- 165 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka wydrylowanych czereśni
- 2 łyżki maku
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i mak), w drugiej składniki mokre (śmietanę, sok z cytryny, esencję waniliową, jajka, mleko i roztopione masło).
Mokre i suche składniki łączymy razem szybko i niezbyt dokładnie (do suchych dodajemy mokre). Dodajemy wydrylowane czereśnie i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni