Jesienią koniecznie wypróbujcie przepis na te Muffinki ze śliwkami i makiem. Delikatne, puszyste z kawałkami soczystych śliwek na wierzchu i makiem w środku! Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Znikają błyskawicznie 😊
Składniki na 12 sztuk:
- 240 g mąki tortowej
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 180 ml mleka 3,2%
- 60 g roztopionego masła
- 1 duże jajko
- 3 śliwki
- 1 garść migdałów w płatkach
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mak, cynamon i sól. W małej misce łączymy mleko, roztopione masło i jajko. Mokre składniki wlewamy do suchych i dość krótko i niezbyt dokładnie mieszamy (ciasto będzie mieć grudki).
Śliwki kroimy w drobną kostkę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Foremkę do pieczenia muffinek napełniamy 3/4 wysokości ciastem. Po wierzchu posypujemy śliwkami i migdałami w płatkach. Pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.
Muffinki ze śliwkami i makiem studzimy na kratce.
Smacznego!