Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5024.900 - Mus czekoladowy
1
Mus czekoladowy
  • 5024.900 - Mus czekoladowy

Delikatny, puszysty mus czekoladowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Jutro Walentynki więc myślę, że to idealna okazje by zaskoczyć ukochaną osobę czymś pysznym! Mus jest łatwy i szybki w przygotowaniu więc na pewno zdążycie przygotować go na romantyczną kolację.

5031.900 - Mus czekoladowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 580 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g karmelowej czekolady albo białej

 

5034.900 - Mus czekoladowy

Przygotowanie musu:

Jajko ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 3 minut). W rondelku podgrzewamy 230 ml śmietanki – ważne aby jej nie zgotować. Ciepłą śmietankę wlewamy do ubitych jaj i kilka minut miksujemy. Mieszaninę ponownie wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając, aż zgęstnieje. Ważne żeby jej nie zagotować!

Masę dzielimy na dwie równe części. W jednej rozpuszczamy czekoladę mleczną, a w drugiej karmelową. Jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić można ponownie podgrzać.

Jak nasze musy przestygną chowamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

5010.900 - Mus czekoladowy

Schłodzone kremy przekładamy do dwóch misek. Pozostałą śmietankę (350 ml) dzielimy na dwie równe części. Każdą ubijamy na sztywno. Jedna część ubitej śmietany dodajemy najpierw do masy z czekolady mlecznej, a drugą do masy z czekolady karmelowej. Miksujemy aż uzyskamy jednolity mus.

Gotowe musy możemy na przemian przełożyć do pucharków, nakryć folią spożywczą i chłodzić przez ok. 2-3 godziny.

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami

Ja musy podałam na czekoladowych krążkach. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuściłam 200 g mlecznej czekolady. Na foli aluminiowej, rozprowadziłam jeszcze ciepłą, płynną czekoladę rysując koła o średnicy ok. 8 cm., ostrożnie folię wstawiłam do lodówki aż czekolada zastygła. Delikatnie zdjęłam czekoladowe krążki i przełożyłam je musami.

5027.900 - Mus czekoladowy

Komentarze

Pozostaw odpowiedź