Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7100.900 - Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze
Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze
  • 7100.900 - Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

Dziś zapraszam na efektowną i bardzo smaczną przekąskę. Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze rozpływają się w ustach. Podawane na ciepło, są chrupiące z zewnątrz, a w środku skrywają delikatny farsz z serka ricotta i orzechów włoskich!

Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

Składniki na nadzienie:

  • 8 kwiatów cukinii
  • 250 g sera ricotta
  • 40 g tartego parmezanu
  • 30 g posiekanych orzechów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na tempure:

  • 1 żółtko jaja
  • 1 szklanka lodowatej wody
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu

 

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • mąka do oprószenia

Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

Przygotowanie nadzienia:

Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.

Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

Przygotowanie tempury:

W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.

W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.

Podajemy ciepłe

Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

Pozostaw odpowiedź