Dziś zapraszam na efektowną i bardzo smaczną przekąskę. Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze rozpływają się w ustach. Podawane na ciepło, są chrupiące z zewnątrz, a w środku skrywają delikatny farsz z serka ricotta i orzechów włoskich!
Składniki na nadzienie:
- 8 kwiatów cukinii
- 250 g sera ricotta
- 40 g tartego parmezanu
- 30 g posiekanych orzechów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki na tempure:
- 1 żółtko jaja
- 1 szklanka lodowatej wody
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka do oprószenia
Przygotowanie nadzienia:
Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.
Przygotowanie tempury:
W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.
W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Podajemy ciepłe