Nadziewane zapiekane brukselki to idealna przekąska, którą można zjeść na raz! Lekko słona, lekko pikantna z kawałkami orzechów to raj dla podniebienia!
Składniki na zapiekane brukselki:
- 500 g brukselki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
Składniki na nadzienie:
- 100 g sera pleśniowego srebrny lazur
- 20 g orzechów włoskich
- 2-3 suszone pomidory
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie brukselki:
Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Przygotowanie nadzienia:
Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.
Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.
Podajemy ciepłe!