Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5577.900 - Nadziewane zapiekane brukselki
Nadziewane zapiekane brukselki
  • 5577.900 - Nadziewane zapiekane brukselki

Nadziewane zapiekane brukselki to idealna przekąska, którą można zjeść na raz! Lekko słona, lekko pikantna z kawałkami orzechów to raj dla podniebienia!

5555.900 - Nadziewane zapiekane brukselki

Składniki na zapiekane brukselki:

  • 500 g brukselki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na nadzienie:

  • 100 g sera pleśniowego srebrny lazur
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2-3 suszone pomidory
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • 1-2 ząbki czosnku

 5551.900 - Nadziewane zapiekane brukselki

Przygotowanie brukselki:

Brukselki myjemy i kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.

5601.900 - Nadziewane zapiekane brukselki

Przygotowanie nadzienia:

Suszone pomidory i orzechy włoskie drobno siekamy (można użyć blendera), dodajemy pokruszony ser pleśniowy, musztardę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ucieramy aż składniki się połączą.

Nadzienie nakładamy na połówki brukselek, przykrywamy drugą połówką i zamykamy jak bułkę. Wbijamy wykałaczkę. Gotowe brukselki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na kilka minut żeby ser się zagrzał i lekko roztopił.

Podajemy ciepłe!

5590.900 - Nadziewane zapiekane brukselki

Pozostaw odpowiedź