Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem
Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem
  • Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem

Dziś zapraszam na pyszne i zdrowe naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Te naleśniki są idealne na każdą okazję – przyjęcie, romantyczną kolację lub śniadanie. Szybkie danie, które wygląda i pachnie wiosną. Jestem pewna, że Wam zasmakują.

Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem

Składniki na naleśniki bazyliowe:

  • 80 g mąki tortowej
  • 145 ml mleka 3,2%
  • 100 ml gazowanej wody
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1 garść świeżych listków bazylii

Składniki na nadzienie:

  • 350-500 g serka śmietankowego
  • 1 małe awokado
  • 6 rzodkiewek
  • 1 mały zielony ogórek
  • 150 g wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem

Przygotowanie naleśników:

Bazylie płuczemy i miksujemy wraz z mlekiem np. w blenderze kielichowym do otrzymania gładkiego, zielonego płynu. Następnie dodajemy wodę, jajko i mąkę. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Mieszamy.

Patelnie rozgrzewamy, możemy ją posmarować cienką warstwą oleju i smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki.

Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem

Ogórka kroimy w słupki, rzodkiewkę i awokado w plasterki. Każdego naleśnika smarujemy cienką warstwą serka, następnie układamy po 1-2 plasterki łososia, kilka plasterków rzodkiewki, 1-2 kawałki awokado i kilka słupków z zielonego ogórka. Całość posypujemy solą i pieprzem i zwijamy tak jak krokiety.

Smacznego!

Naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź