Dziś zapraszam na pyszne i zdrowe naleśniki bazyliowe z wędzonym łososiem i kremowym serkiem. Te naleśniki są idealne na każdą okazję – przyjęcie, romantyczną kolację lub śniadanie. Szybkie danie, które wygląda i pachnie wiosną. Jestem pewna, że Wam zasmakują.
Składniki na naleśniki bazyliowe:
- 80 g mąki tortowej
- 145 ml mleka 3,2%
- 100 ml gazowanej wody
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 1 garść świeżych listków bazylii
Składniki na nadzienie:
- 350-500 g serka śmietankowego
- 1 małe awokado
- 6 rzodkiewek
- 1 mały zielony ogórek
- 150 g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
Przygotowanie naleśników:
Bazylie płuczemy i miksujemy wraz z mlekiem np. w blenderze kielichowym do otrzymania gładkiego, zielonego płynu. Następnie dodajemy wodę, jajko i mąkę. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, możemy ją posmarować cienką warstwą oleju i smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki.
Ogórka kroimy w słupki, rzodkiewkę i awokado w plasterki. Każdego naleśnika smarujemy cienką warstwą serka, następnie układamy po 1-2 plasterki łososia, kilka plasterków rzodkiewki, 1-2 kawałki awokado i kilka słupków z zielonego ogórka. Całość posypujemy solą i pieprzem i zwijamy tak jak krokiety.
Smacznego!
Anita M.
Written on 16 kwietnia 2022
Witam, ile naleśników wychodzi z podanych proporcji? Na pewno spróbuję! Dziękuję z góry!
Kuchnia Marty
Written on 8 maja 2022
w zależności od wielkości patelni ok 10-12