Jeśli nie macie pomysłu na prosty i szybki obiad to naleśniki z pieczarkami i mozzarellą są idealną propozycją. To sycące i jarskie danie zasmakuje nie tylko najmłodszym. U nas w domu przygotowujemy je często w piątek lub sobotę.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 250-300 g tartego sera mozzarella
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
- szczypta suszonego majeranku
Przygotowanie naleśników:
W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej i sól. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę kroimy w kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy odrobinę majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski i pozostawiamy aby przestygł. Na koniec dodajemy starty ser mozzarella i delikatnie mieszamy.
Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia. Naleśniki składamy na tzw. kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni.
Podajemy ciepłe.
Smacznego!
Dekolo
Written on 14 listopada 2020
Bardzo mi się podoba ten przepis .Będą dziś robione ,ale nieco inaczej , bo zawinięte jak roladki .
Doradca kredytowy Tomasz Wostal
Written on 16 listopada 2020
Przepis był wypróbowany i faktycznie rewelacyjny .Rozpływają się w ustach .Połączenie pieczarki z serem , to super pomysł .
Agnieszka Król
Written on 10 stycznia 2021
Dzisiaj spróbuję. Ja naleśniki często robię z warzywami i smażonym kurczakiem, ale ten przepis wykorzystam na 100%.
Kuchnia Marty
Written on 29 stycznia 2021
Super! Mam nadzieje że będą smakowały
Marek
Written on 17 stycznia 2021
Lubię pieczarki, więc powinno mi smakować
Wedliny z Dębiny
Written on 16 marca 2021
Fajny przepis. Ciekawe czy można zrobić je tak jak krokiety?, tzn obtaczając w jajku i bułce tartej, aby były chrupiące.
4oze.pl
Written on 17 marca 2021
Skoro u nas w domu wszyscy uwielbiają pieczarki to może i pod taką osłoną skuszą się. Wygląda bardzo apetycznie i dość wykwintnie.