Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą
2
Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą
  • Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą

Jeśli nie macie pomysłu na prosty i szybki obiad to naleśniki z pieczarkami i mozzarellą są idealną propozycją. To sycące i jarskie danie zasmakuje nie tylko najmłodszym. U nas w domu przygotowujemy je często w piątek lub sobotę.

1106 - Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

  • 500 g pieczarek
  • 250-300 g tartego sera mozzarella
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta suszonego majeranku

1078 - Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą

Przygotowanie naleśników:

W misce łączymy jajka z wodą, stopniowo dodajemy mąkę, olej i sól. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy cienkie naleśniki.

Przygotowanie nadzienia:

Cebulę kroimy w kostkę, a oczyszczone pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy cebula się zeszkli dodajemy odrobinę majeranku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do miski i pozostawiamy aby przestygł. Na koniec dodajemy starty ser mozzarella i delikatnie mieszamy.

Na środku każdego naleśnika układamy porcję nadzienia. Naleśniki składamy na tzw. kopertę. Tak przygotowane naleśniki obsmażamy z obu stron na patelni.

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

1085 - Naleśniki z pieczarkami i mozzarellą

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź