Chyba każdy zna naleśniki z serem. To danie kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Unoszący się po całym domu zapach i tan smak… Dziś zapraszam na naleśniki z serem jakie podawało się w moim rodzinnym domu. Niebo w gębie!
Składniki na naleśniki:
- 160 g mąki tortowej
- 290 ml mleka 3,2%
- 200 ml wody gazowanej
- 2 duże jajka waga L
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- 500 g tłustego twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko z dużego jajka (waga L)
- opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- masło lub olej do smażenia
- ulubione owoce
Przygotowanie naleśników:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy cukier puder, jajka, mleko i wodę gazowaną. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Przygotowanie nadzienia:
Twaróg mielimy w maszynce lub miksujemy na jednolitą masę. Żółtko ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodajemy do sera. Jeśli nasza masa jest sucha opcjonalnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy serowym nadzieniem i składamy w trójkąty lub ruloniki. Następnie obsmażamy z obu stron na maśle.
Naleśniki z serem podajemy z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Serena
Written on 13 lipca 2021
Bardzo apetyczne te naleśniki. Naleśniki z serem robie często, ostatnio w sumie dawno ich nie robiłam aczkolwiek był czas kiedy przygotowywałam je praktycznie co tydzien. Moje dzieci to niejadki obecnie, ale w przypadku nalesników nigdy nie narzekały.
Do tej pory jeszcze nie robiłam z tego przepisu, mam nieco inny. Ale moze przyda się po prostu jakaś modyfikacja?
ZofiaJ
Written on 25 lipca 2021
Uwielbiam naleśniki. A te wyglądają bardzo apetycznie. Jeszcze nigdy sama nie przygotowywałam takiego nadzienia, dlatego ten przepis to dla mnie super inspiracja. Muszę go wypróbować w mojej kuchni! 🙂
LanaDelRey.PL
Written on 20 sierpnia 2021
Uwielbiam naleśniki! Z serem najlepsze!!
Tomek VD
Written on 27 października 2021
Jestem amatorem naleśników z serem – dużo, często w różnych postaciach 😉 Twojej metody jeszcze nie znałem, wielkie dzięki! No i oczywiście, przepyszne!!! 🙂