Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem
2
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem
  • Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Koniecznie przygotuj naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem. Pożywne danie z aromatycznym serowym sosem to idealna propozycja na letni obiad.

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Składniki na naleśniki:

  • 90 g mąki tortowej
  • 125 ml mleka 3,2%
  • 90 ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Składniki na sos:

  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 40 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Składniki na nadzienie:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 1-2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g startego sera cheddar
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie naleśników:

Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem z dwóch stron.

Przygotowanie nadzienia:

Mięso z kurczaka oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę, oprószamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na oleju. Usmażone mięso przekładamy do miski. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę (w razie potrzeby dodajemy 1 łyżkę oleju). Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Całość smażymy/dusimy ok. 3 minut. podsmażoną cebulę ze szpinakiem dodajemy do kurczaka. Mieszamy.

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie sosu:

Na oliwie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodajemy mąkę i ciągle mieszając smażymy ją aż będzie lekko złota. Całość zalewamy śmietanką wymieszaną z parmezanem. Zmniejszamy palnik i gotujemy ciągle mieszając aż ser się rozpuści i otrzymamy zagęszczony sos.

Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Połowę sosu dodajemy do nadzienia i delikatnie mieszamy.

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Przygotowanie naleśników zapiekanych z kurczakiem i szpinakiem:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Na środek każdego naleśnika nakładamy po 2-3 łyżki nadzienia, posypujemy połową startego sera cheddar i zwijamy w rulon. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Po wierzchu polewamy pozostałym sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 20 minut.

Smacznego!

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szpinakiem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź