Szukacie pomysłu na szybki i pyszny obiad lub podwieczorek z sezonowymi owocami? Przygotujecie naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami. Delikatne naleśniki z aksamitnym, waniliowym serkiem i mnóstwem borówek smakują wybornie. Gwarantuję, że zasmakują nie tylko najmłodszym.
Składniki na naleśniki:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 jajko
- ok. 2 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki drobnego cukru
- 3-4 łyżki wody gazowanej
Składniki na nadzienie:
- 250 g serka mascarpone
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 100-150 g świeżych borówek
Przygotowanie naleśników:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli okaże się że ciasto jest zbyt gęste możemy dodać jeszcze trochę wody gazowanej.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki. Z przepisu wyjdzie ok. 7-8 dużych naleśników.
Przygotowanie nadzienia:
Serek mascarpone miksujemy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Po 2 łyżki nadzienia rozsmarowujemy na każdym naleśniku, po wierzchu posypujemy borówkami i zwijamy naleśnik w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Ja swoje naleśniki dodatkowo pokroiłam na trzy równe części i ułożyłam w małych naczyniach do zapiekania. Po wierzchu polałam pozostałym serem i posypałam pozostałymi borówkami.
Zapiekamy ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Podajemy ciepłe. Smacznego!