Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami
  • Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Szukacie pomysłu na szybki i pyszny obiad lub podwieczorek z sezonowymi owocami? Przygotujecie naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami. Delikatne naleśniki z aksamitnym, waniliowym serkiem i mnóstwem borówek smakują wybornie. Gwarantuję, że zasmakują nie tylko najmłodszym.  

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 1 jajko
  • ok. 2 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 3-4 łyżki wody gazowanej

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 100-150 g świeżych borówek
Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Przygotowanie naleśników:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe przekładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli okaże się że ciasto jest zbyt gęste możemy dodać jeszcze trochę wody gazowanej.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki. Z przepisu wyjdzie ok. 7-8 dużych naleśników.

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Przygotowanie nadzienia:

Serek mascarpone miksujemy z mąką, cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem na gładką masę.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Po 2 łyżki nadzienia rozsmarowujemy na każdym naleśniku, po wierzchu posypujemy borówkami i zwijamy naleśnik w rulon. Tak przygotowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Ja swoje naleśniki dodatkowo pokroiłam na trzy równe części i ułożyłam w małych naczyniach do zapiekania. Po wierzchu polałam pozostałym serem i posypałam pozostałymi borówkami.

Zapiekamy ok. 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Podajemy ciepłe. Smacznego!

Naleśniki zapiekane z mascarpone i borówkami

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź