Szukacie pomysłu na szybki i pyszny obiad – koniecznie przygotujcie naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Gwarantuję, że to danie będzie smakować każdemu! Delikatne, cudownie zielone naleśniki i aromatyczny farsz! Uwielbiam takie obiady – zdrowe i smaczne!
Składniki na ciasto:
- 115 ml mleka
- 70 g szpinaku baby
- 115 ml wody
- 130 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 1 łyżka roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 400-500 g szpinaku baby
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 200 g startej mozzarelli
- słoiczek pasty warzywnej (użyłam Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry)
Przygotowanie ciasta:
Szpinak płuczemy i miksujemy wraz z mlekiem np. w blenderze kielichowym do otrzymania gładkiego, zielonego płynu. Następnie dodajemy wodę, jajka i mąkę. Miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Mieszamy.
Patelnie rozgrzewamy, możemy ją posmarować cienką warstwą oleju i smażymy z dwóch stron cienkie naleśniki.
Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy olej i masło, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmażamy kilka minut. Gdy cebula się zeszkli dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy kilka chwil i dodajemy szpinak. Całość dusimy ok. 4-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Naleśniki smarujemy pastą warzywną, posypujemy porcją startej mozzarelli i nakładamy trochę szpinaku. Zwijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekamy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Catering Olsztyn
Written on 10 grudnia 2018
Świetny przepis!
Kuchnia Marty
Written on 11 grudnia 2018
dziękuję 🙂
Kamka
Written on 22 stycznia 2019
Wyglądają zjawiskowo i bardzo zdrowo 🙂
Kuchnia Marty
Written on 28 stycznia 2019
Bardzo dziękuję 🙂